Wil je een huisdier? Alleen met een diploma

Print
Wil je een huisdier? Alleen met een diploma

De politie nam vorig jaar in Belfeld deze zwaar verwaarloosde honden in beslag. Afbeelding: Facebook Politie

Zonder getuigschrift kun je binnenkort geen dier meer kopen in Wallonië. Op deze manier wil het Franstalige deel van België dierenmishandeling tegengaan. In Nederland is er weinig animo.

Iedere volwassene kan het document gratis krijgen; een examen hoef je er niet voor af te leggen. Maar wie een dier verwaarloost of mishandelt, raakt het getuigschrift kwijt. En zonder dat papiertje kun je geen nieuw dier meer kopen. Dat staat in de plannen van de Waalse minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio, melden Belgische media.

Controle
Bij een eerste overtreding wordt het getuigschrift tijdelijk ingetrokken: voor een periode van een maand tot drie jaar. Recidivisten kunnen het document voorgoed kwijtraken. Dierenwelzijnsinspecteurs gaan daar samen met de politie en burgemeester over beslissen. 

Papieren constructie
Zou het ook iets voor Nederland zijn? De Dierenbescherming hier ziet niet zoveel heil in de plannen. "Hoe voorkom je dat een overtreder een dier koopt over de grens, of een gezinslid een dier laat aanschaffen?", vraagt woordvoerder Dik Nagtegaal zich af. 

"Een diploma zonder opleiding of training helpt niet om dierenmishandeling te voorkomen", zegt Tweede Kamerlid Femke Merel Arissen van de Partij voor de Dieren. "Wij zien meer in écht preventieve oplossingen: mensen zouden pas een dier mogen aanschaffen als zij aantoonbaar voorlichting hebben gehad over de aard, natuurlijke behoeften en de verzorging van het dier. Om impulsaankopen te voorkomen, moet er ook een bedenktermijn komen." Voor de aanschaf van een hond zou volgens de partij een cursus verplicht moeten worden.

Problemen
Daders van dierenmishandeling en -verwaarlozing blijken vaak in herhaling te vallen vanwege sociale en psychische problemen. De rechter moet daarom aan dierenmishandelaars en mensen die huisdieren verwaarlozen een houdverbod kunnen opleggen, vindt de Dierenbescherming. Als iemand nu toch weer dieren aanschaft nadat eerder dieren bij hem zijn weggehaald, riskeert hij alleen een boete. Pas als het weer misgaat, kunnen de dieren worden weggehaald. Nachtegaal: "Daarmee lopen de dieren een groot risico. Als dieren ergens worden weggehaald, is er al zoveel gebeurd. Die mensen hebben dan bewezen dat ze de zorg niet aankunnen. Je moet dan niet gaan zitten afwachten tot het weer misgaat." 

Een wetsvoorstel van het vorige kabinet dat een houdverbod voor dierenmishandelaars mogelijk maakt wordt later dit jaar besproken in de Tweede Kamer.