Lennart Thy: ‘Mensenleven weegt zwaarder dan een voetbalduel’

Print
Zo’n acht cameraploegen uit binnen- en buitenland, verslaggevers van lokale websites, lokale en landelijke dagbladen; allemaal zaten ze in een zaaltje in De Koel gepropt om naar het verhaal van Lennart Thy te luisteren.

De Duitse spits was vorige week internationaal nieuws omdat hij een stamceldonatie deed voor een leukemiepatiënt en daardoor PSV - VVV moest missen. Thy Iiet zich de afgelopen dagen vertegenwoordigen door zijn trainer Maurice Steijn, maar sprak nu eindelijk zelf. Bedachtzaam, timide, bescheiden. Thy (26) is het allemaal, maar nu moest het hoge woord eruit.

Lees ook: Duizenden nieuwe aanmeldingen stamceldonatie na actie Lennart Thy

Match
"Ik heb niet zo veel te melden. We hebben ons zeven jaar geleden gemeld bij Werder Bremen als donoren en er kwam recent die match. Dan is een mensenleven belangrijker dan een voetbalduel bij PSV. Het maakt me trots dat zich nu duizenden mensen hebben gemeld als donor, dat was misschien ook het doel."

Een oproep aan andere clubs in de eredivisie om zich als donoren te melden, wilde Thy niet doen. "Dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken."

Geen pijn
Thy liet weten dat de ingreep geen pijn deed. De injecties om extra stamcellen aan te maken zette hij zelf. "De pijn mag geen drempel zijn om dit te doen. Het doet geen pijn. Ik heb een, twee weken nodig om aan te sterken en hoop tegen FC Twente er bij te zijn."

De Duitser weet nog niet wie de leukemiepatiënt is die hij heeft geholpen. "Ik kan die persoon bellen en zal dat ook doen. Over een aantal weken weten of de therapie heeft aangeslagen. Het is een goed gevoel dat ik heb kunnen helpen. Trots ben ik niet, eerder tevreden dat ik er voor een mens in nood kan zijn."

Lees ook de column van Ronald Waterreus: 'Thy heeft niet alleen een mensenleven gered, maar ook de voetbalwereld mooier gemaakt'