Grootste zonnestroomdak van Nederland komt in Venlo

Print
Grootste zonnestroomdak van Nederland komt in Venlo

Afbeelding: Greenport Venlo

Venlo - Het dak van een distributiecentrum in Venlo zal vanaf april worden ‘betegeld’ met ruim 28.000 zonnepanelen. Daarmee wordt dit megadak met een oppervlakte van 8 hectare ofwel zestien voetbalvelden het grootste zonnestroomproject van Nederland.

Volgens de initiatiefnemers leveren de 28.000 panelen circa 7 MWh aan groene energie, in principe voldoende om 2000 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Circa de helft van de energie wordt in dit geval door de ‘bewoner’ van het distributiecentrum zelf afgenomen, ten behoeve van zijn bedrijfsactiviteiten. Het betrokken bedrijf  wil zijn naam niet naar buiten brengen.  Naar verwachting wordt het zonnestroomproject nog dit jaar op het net aangesloten.

Subsidie
Het plan is ontwikkeld door energie-ontwikkelbedrijf Etriplus dat hiertoe een samenwerking heeft gezocht met  zonnestroombedrijf KiesZon. Het project is mede mogelijk gemaakt door zo’n 92.000 euro van de subsidie van de provincie Limburg,  met name voor de versteviging van de dakconstructie en voor de stroomaansluiting, volgens een woordvoerder van de provincie. Sub

De subsidie gaat naar Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo dat vervolgens ongeveer 350.000 euro aan steun verleent aan Kieszon. Over de totale kosten van het project wil de ontwikkelaar geen uitspraken doen.

Record
Venlo neemt het zonnedakrecord over van Zwolle waar vrachtwagenfabrikant Scania vorig jaar 22.000 zonnepanelen op het dak van zijn fabriek legde. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje