Overvaller veroordeeld tot cel en schadevergoeding

Print
Overvaller veroordeeld tot cel en schadevergoeding

Afbeelding: ANP Xtra

Leveroy - De 25-jarige M.C., die verdacht werd van deelname aan een overval in Leveroy in april vorig jaar, is veroordeeld tot drie jaar cel met aftrek van voorarrest. Het Openbaar Ministerie eiste aanvankelijk 4,5 jaar celstraf.

Dat bepaalde de rechter in Roermond vandaag. Ook moet M.C. het slachtoffer, ten tijde van de overval 64 jaar, een schadevergoeding van 3.818 euro betalen.

Geblinddoekt
M.C., uit het Noord-Brabantse Mierlo, wordt door de rechtbank gezien als één van de daders van een gewelddadige woningoverval aan de Bergdijk op 2 april vorig jaar. Het twee- of drietal drong de woning van het slachtoffer binnen en nam zijn portemonnee met inhoud mee; zijn telefoon werd vernield. De rechtbank stelt vast dat de veroordeelde het slachtoffer krachtig vastgreep, naar de grond drukte en bedreigde: hierbij drukte hij een koud voorwerp in diens nek. Ook werd het slachtoffer geblinddoekt waardoor deze niet kon zien wat er gedurende de overval gebeurde.

Angstgevoelens
De rechtbank rekent het M.C. zwaar aan dat hij grote inbreuk heeft gemaakt op de geestelijke en lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Volgens het vonnis durft het slachtoffer 's avonds niet meer alleen te zijn in zijn woning en ondervindt hij angstgevoelens en psychische klachten.

DNA-sporen
De veroordeelde man is de enige verdachte die in deze zaak is opgepakt. Hij werd in november aangehouden aan de hand van DNA-sporen op de trui van het slachtoffer. Volgens M.C. kwam dit doordat hij oud ijzer bij het slachtoffer had opgehaald. Deze lezing kon volgens het slachtoffer niet kloppen: hij brengt zijn oud ijzer naar een vaste afnemer.