Partij Van Rey levert in, maar blijft de grootste in Roermond

Print

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

De LVR is bij de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond de grootste partij gebleven.

De partij van Jos van Rey verliest één zetel en eindigt op negen.

GroenLinks
GroenLinks is de grote winnaar in de bisschopsstad en stijgt van vier naar zes zetels. Derde partij is het CDA, dat net als vier jaar geleden vijf zetels haalt.

DENK
DENK debuteert in de gemeenteraad. De partij, opgericht door Roermondenaar Selçuk Öztürk, haalde 3,3 procent van de stemmen, goed voor één raadszetel. Ook de SP komt als nieuwkomer met één zetel in de raad. 

Partij van de Arbeid
De Partij van de Arbeid krijgt een flinke dreun in Roermond. De sociaaldemocraten, die bij de vorige verkiezingen nog drie zetels wisten te bemachtigen, haalden dit keer niet eens genoeg stemmen voor één zetel en verdwijnen zodoende uit de gemeenteraad.
 


Veroordeeld
Vier jaar geleden werd Van Reys LVR vanuit het niets in één klap de grootste partij in Roermond met tien zetels. Van Rey zelf stond dit jaar als lijstduwer op de lijst. Hij werd vorig jaar december in hoger beroep veroordeeld voor corruptie, waardoor hij de komende twee jaar geen bestuurlijke functie mag uitoefenen. Een eventueel wethouderschap zit er voorlopig dus niet in, maar Van Rey vecht de uitspraak aan bij de Hoge Raad.

Het college bestond de laatste vier jaar uit Groenlinks, Democraten Swalmen, VVD, CDA, PvdA en D66.

Alle uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn te vinden op onze interactieve verkiezingskaart.