Vier partijen even groot in Maastricht, debutanten scoren goed

Print

Afbeelding: Flickr/Frans Berkelaar

Het CDA, de Senioren Partij Maastricht, GroenLinks en D66 zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partijen van Maastricht geworden.

Alle vier de partijen behaalden vijf zetels. Het CDA kreeg de meeste stemmen (13 procent), gevolgd door de Senioren Partij Maastricht (12 procent), GroenLinks (11,8 procent) en D66 (11,1 procent). 

Debutanten
Grote winnaar is M:OED. De jongerenpartij behaalt vanuit het niets 6 procent van de stemmen en debuteert met twee zetels in de gemeenteraad. Ook de PVV deed voor het eerst mee in Maastricht. De partij van Geert Wilders, die vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen nog de meeste stemmen kreeg, behaalt eveneens twee zetels. De andere twee debutanten, 50Plus en de Sociaal Actieve Burgerpartij (SAB), behalen beiden één zetel. 

Jan Hoen
De Maastrichtse gemeenteraad neemt afscheid van prominent raadslid Jan Hoen, die in 1970 voor het eerst in de gemeenteraad kwam. Zijn Maastrichtse Volkspartij behaalde slechts 688 stemmen, te weinig voor een zetel. Kitty Nuyts, een andere solist in de gemeenteraad, keert wel terug. 

Versnipperd
De nieuwe gemeenteraad van Maastricht is buitengewoon versnipperd. De raadszaal, die de afgelopen periode al bezet werd door tien partijen, telt straks liefst dertien fracties. 

Blij en trots
Lijsttrekker Vivianne Heijnen is 'heel blij en heel trots' met de overwinning van het CDA in Maastricht. "Maar je ziet dat er veel versnippering is en dat alle partijen ongeveer dezelfde uitslag hebben ontvangen. Dat vraagt om goed puzzelwerk om ervoor te zorgen dat de stad goed vooruit komt de komende vier jaar."

Coalitie
Vier jaar geleden werd de Senioren Partij Maastricht nog verrassend de grootste in Maastricht. Die partij vormde daarna samen met D66, GroenLinks, VVD en de SP het stadsbestuur. Van die partijen verliest naast de SPM alleen de SP, die van vijf naar drie gaat. Jack Gerats, de afgelopen jaren wethouder namens de socialisten, spreekt van een 'donkere avond'. "Het doet even pijn maar we blijven solide en sociaal", besluit hij.
 

Alle uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn te vinden op onze interactieve uitslagenkaart.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje