Burgerbelangen levert in maar blijft grootste in Simpelveld

Print
Burgerbelangen levert in maar blijft grootste in Simpelveld

Afbeelding: Archief ANP

Bocholtz - De lokale politieke partij Burgerbelangen blijft de grootste in Simpelveld met 4 zetels, maar levert er één in.

 

De PvdA is volledig weggevaagd. Fractievoorzitter Joep Wings zag het verlies wel aankomen. "Mensen begrijpen niet dat we lokaal bezig zijn, ze zien ons als een landelijke partij. Daar zijn we op afgerekend." 

Winnaars
Bij Samen1 en Lokaal Actief hangt de vlag er heel anders bij. Beide kregen er een zetel bij. "We hebben er hard voor geknokt. Dit doet deugd", zegt Hub Hodinius fractievoorzitter van Lokaal Actief. "Het was zwaar tot op de laatste seconde. Wij hebben een restzetel binnen kunnen halen."

Coalitie
De huidige coalitie van lokale partijen in Simpelveld kan de komende raadsperiode verder regeren. Ze houdt tien zetels, de oppositie vijf. Fractievoorzitter van winnaar Burgerbelangen, Bert Loo, wil naar de andere partijen toe 'geen valse verwachtingen scheppen'. In principe gaan de lokale regeringspartijen Burgerbelangen, Leefbaar Simpelveld en Lokaal Actief als hecht front verder. Samen hebben ze tien zetels. "Dat is een stevige meerderheid. De burger heeft gesproken” zeggen de fractievoorzitters van de drie partijen.

Teleurgesteld
Leefbaar Simpelveld en het CDA blijven net als de vorige verkiezingen steken op 3 zetels. Fractievoorzitter Mariska Werrij van het Het CDA, dat drie zetels behoudt, is teleurgesteld want haar partij had graag mee gedaan in de coalitie-onderhandelingen. "We maken geen kans, dat is niet redelijk en niet fair naar de kiezer toe. Burgerbelangen heeft ingeleverd en wij hebben toch 140 stemmen meer dan vier jaar geleden."

Het opkomstpercentage in Simpelveld was met 59,8 procent iets lager dan vier jaar gelden. Toen was dat 60,4 procent.