Coalitiepartijen Beek wisselen zetel en behouden stevige meerderheid

Print
 Coalitiepartijen Beek wisselen zetel en behouden stevige meerderheid

Afbeelding: De Limburger/Luc Lodder

Beek - BBB-NDB blijft met vijf zetels de grootste partij in Beek, maar levert een zetel in aan mede-coalitiepoartij CDA, dat ook op vijf zetels uitkomt. Het ligt voor de hand dat beide partijen samen doorregeren in Beek, zo laten lijsttrekkers Thijs van Es (BBB-NDB) en Ralph Diederen (CDA) in een eerste reactie weten.

Progressief Beek behield zijn vier zetels, VVD ging van een naar twee zetels en Senioren Belang Beek verloor één zetel en houdt er een over.

Opkomst
De opkomst in Beek bedroeg iets meer dan 60 procent, en lag daarmee een fractie lager dan de opkomst vier jaar geleden.
BBB-DNB behaalde volgens de voorlopige uitslag 32 procent van de stemmen, het CDA 30,2 procent. 

Lange tijd zag het ernaar uit dat BBB-NDB zijn zes zetels zou behouden en het CDA vier. De christen-democraten zetten echter een indrukwekkende eindsprint in toen met name de stemmen uit Spaubeek binnenkwamen. 

Zetelverlies
Thijs van Es van BBB-NDB was aan het eind van de telling zichtbaar aangeslagen door het plotselinge zetelverlies. "Ik vind het onbegrijpelijk als je ziet wat wij op het sociale domein hebben gepresteerd. We hebben niemand in de kou laten staan. Dan is deze uitslag heel treurig. Ik trek me dit persoonlijk aan", aldus Van Es. 

Verjonging
De winnaar van de avond was het CDA van lijsttrekker Ralph Diederen, die het succes dankt aan de vernieuwing en verjonging van de kandidatenlijst. Daarmee is de partij in alle geledingen van de samenleving breed vertegenwoordigd, van arts tot voetbalscheidsrechter tot carnavalswagenbouwer. "We zijn van 17 naar 29 kandidaten gegaan en hebben heel bewust ingezet op kwaliteit."

Hij snapt de mineurstemming bij de coalitiepartij maar benadrukt dat het Beekse beleid de afgelopen twee jaar een gezamenlijke inspanning van beide partijen is geweest. "Het draagvlak daarvoor blijft met in totaal tien zetels even breed", stelt Diederen, die voor zijn partij de eerste wethouderskandidaat is. 

Gesprek
Voor de goede orde zullen ook de andere drie partijen voor een gesprek worden uitgenodigd. Eric Heitzer van Progressief Beek sluit niets uit, maar weet dat hij moet afwachten. De progressieve lijsttrekker is blij dat zijn partij ondanks een licht verlies aan stemmen toch zijn vier zetels wist te behouden.

Alle uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn te vinden op onze interactieve verkiezingskaart.
 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje