Lokaal Belang blijft grootste in Maasgouw, VVD gehalveerd

Print
Lokaal Belang blijft grootste in Maasgouw, VVD gehalveerd

Afbeelding: Archief ANP

Maasbracht - Na het tellen van de stemmen in Maasgouw blijkt dat de coalitie van Lokaal Belang en CDA net als vier jaar geleden weer op een ruime meerderheid van twaalf van de negentien zetels kan rekenen.

Lokaal Belang zal als grootste partij het voortouw nemen bij de vorming van een nieuwe coalitie. Er bestaat een aanzienlijk kans dat de huidige coalitie wordt voortgezet.

Vertrouwen
Beoogd informateur Johan Lalieu, huidig wethouder van Lokaal Belang, zal volgende week met alle partijen gesprekken voeren. Volgens Lalieu heeft de kiezer laten blijken vertrouwen te hebben in de huidige coalitie. Voortzetting van die coalitie is daarom een serieuze optie. Hij benadrukte echter geen van de partijen te willen uitsluiten.

Lokaal Belang  komt uit op zeven zetels, net zoveel als vier jaar geleden. De nummer twee in Maasgoud, het CDA, haalde ook hetzelfde aantal zetels als in 2014, namelijk vijf. De VVD halveert in Maasgouw.

Nieuwkomers
Waarschijnlijk speelt daar de deelname van nieuwkomer Liberale Volkspartij Maasgouw van voormalig VVD-raadslid Clemens Meerts een belangrijke rol in. Deze nieuwe partij komt uit op twee zetels. De andere nieuwkomer, Nieuw Links Maasgouw kwam ook uit op twee zetels. PWM-50Plus leek twee zetels te halen, maar bleef uiteindelijk steken op een zetel.