Eijsden-Margraten: CDA de grootste, Lokalen nipt tweede

Print
Eijsden-Margraten: CDA de grootste, Lokalen nipt tweede

Afbeelding: Archief ANP

Het CDA is opnieuw de grootste partij in de gemeente Eijsden-Margaten. Eijsden-Margraten Lokaal (EML) is overtuigend tweede.

De partij deed voor het eerst onder die naam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, na de fusie vorig jaar tussen SVM (Samenwerkingsverband Margraten) en de Partij Groot Eijsden-Margraten (PGE-M). De lokalen komen uit op zeven zetels, één minder dan het CDA.

"DIt is kicken", reageerde een tevreden EML-lijsttrekker Chris Piatek. "Dit is meer dan waar we vooraf op hadden durven hopen."

Escape
CDA-lijsttrekker Jos Custers sprak  in een eerste reactie op de verkiezingsuitslag over een ‘narrow escape’. "We zijn de winnaar van deze verkiezingen en opnieuw de grootste. We hebben meer stemmen dan vier jaar geleden, maar het verschil met EML is klein." Hij  blikte al kort vooruit op de coalitievorming.  "Een coalitie van CDA en lokalen behoort zeker tot de mogelijkheden. Maar een afspiegelingscoalitie kan ook", aldus Custers.

Opvallend
Opvallend was ook de winst voor GroenLinks. De partij onder leiding van Hanneke Koene verdubbelt het aantal zetels van één naar twee. "Dit is echt heel fijn om mee te maken. Ik vat dit op als een persoonlijk compliment" , aldus Koene. De partij is daarmee even groot als de VVD, die op twee zetels bleef steken. D66 komt uit op één zetel. Grote verliezer is de PvdA die het aantal zetels ziet slinken van drie naar één.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →