‘Voortzetting coalitie Beesel lijkt logisch’

Print
‘Voortzetting coalitie Beesel lijkt logisch’

Afbeelding: ANP

Voortgaan met de huidige Beeselse coalitie van CDA, VLP en Beeselse Lijst wordt door die twee laatste partijen logisch genoemd. Alleen, de bal ligt nu bij winnaar het CDA. En die wil eerst rustig met alle vier de partijen in het Beeselse praten.

Met 1949 stemmen gaat het CDA vijf raadszetels in de wacht slepen, één meer dan vier jaar geleden. De VLP verloor er één en kreeg 1874 stemmen.  Lijsttrekkers Jac Heijnen: "Dat verlies doet pijn. We zijn zestien jaar de grootste partij geweest." Heijnen denkt dat het besluit van VLP-wethouder Jan Smolenaars om te stoppen en geen lijstduwer te worden de VLP stemmen heeft gekost. 

Lees ook: CDA en VLP zijn even groot in Beesel

Logisch
Smolenaars sleepte in 2014 bijna 600 stemmen in de wacht. Heijen lijkt het logisch dat de huidige coalitie van CDA, VLP en Beeselse Lijst verder gaat. "Maar het balletje ligt nu bij het CDA."

Dat laatste vindt ook lijsttrekker Marcel Roelofs van de Beeselse Lijst: "Als je weer een stabiele coalitie wilt, dan zou voortzetting van de huidige situatie logisch zijn. Ik ben zeer content met wéér drie zetels. De burgers hebben ons beloond."  

Samen Verder
Nieuw dit keer was de lijst Samen Verder, een politiek krachtenbundeling van PvdA, GroenLinks en D66.  De PvdA was in Beesel vier jaar lang met twee raadszetels de enige oppositiepartij. Dat aantal behaalde Samen Verder nu ook. Lijstaanvoerder Michele Urru had gehoopt op  meer.  "Maar ja , we zijn een nieuwe partij, met een progressief geluid. Beesel is vooral conservatief, rechts. Maar nu hebben we twee echte zetels. De PvdA haalde in 2014 ook een restzetel. En we hebben zo’n 12 procent meer stemmen  gehaald."