Lokale partijen boeken fikse winst in Limburg

Print
Lokale partijen boeken fikse winst in Limburg

Afbeelding: Archief ANP

Lokale partijen mogen zich net als vier jaar geleden op veel plekken in Limburg de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen noemen.

Bijna de helft van alle kiesgerechtigden (44,8 procent) in onze provincie stemde op een lokale partij. Bij de vorige verkiezingen was dat nog 37,2 procent.

Sittard-Geleen en Venlo
In twee grote Limburgse gemeenten kreeg een lokale partij de meeste stemmen. GOB zegevierde in Sittard-Geleen en werd er met negen zetels de grootste. In Venlo behaalde de nieuwe fusiepartij EenLokaal de meeste stemmen. De lokale partij werd er samen met het CDA met zeven zetels de grootste. De PVV kwam in Wilders’ thuisstad uit op vier zetels, evenveel als de PvdA en de SP. 

Wil je weten hoe er in jouw gemeente is gestemd? 
Kijk op onze interactieve uitslagenkaart voor de zetelverdeling in jouw gemeente.

PVV
De PVV maakt in drie Limburgse gemeenten haar entree in de gemeenteraad, maar van een politieke aardverschuiving is geenszins sprake. De partij van Geert Wilders deed mee in Venlo, Sittard-Geleen en Maastricht en haalde daar respectievelijk 4, 3 en 2 zetels.

De PVV deed bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag mee in dertig gemeenten in Nederland. Het resultaat was niet zo goed als vooraf werd gedacht. Wilders zelf toonde zich tevreden. "We hebben overal een voet tussen de deur gekregen." De concurrentie van de lokale partijen was er volgens Wilders debet aan dat de score van zijn partij  soms toch wat tegenviel.

Absolute meerderheid
Een gemeente waar de goede beurt van lokale partijen het best zichtbaar werd, is Landgraaf. De partij GBBL haalde daar met 13 van de 25 zetels een absolute meerderheid. Het verzet van GBBL tegen herindeling met Heerlen werd door de kiezer beloond. 

Jo Palmen
De omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen boekte met zijn lokale lijst een zetel winst; die bleef daardoor de grootste.

CDA
Opvallend is ook dat het CDA, dat op veel plekken in het land verliest, in Limburg juist iets meer stemmen haalde. Vier jaar geleden behaalden de christendemocraten in onze provincie nog 147 raadszetels, dit keer was er dat één meer. Vooral in Noord-Limburg werd de partij op veel plekken de grootste. Ook in Maastricht was dat het geval. De partij die er de afgelopen jaren oppositie voerde, kreeg de meeste stemmen in de provinciehoofdstad. Met vijf zetels is het CDA er even groot als GroenLinks, D66 en de Senioren Partij. De PVV, bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar nog de grootste, behaalde twee zetels in Maastricht. Jongenpartij M:OED komt vanuit het niets op twee zetels binnen. 

Roermond
Naar de uitslag van de verkiezingen in Roermond werd door veel mensen met spanning uitgekeken. Oud-wethouder Jos van Rey, afgelopen december veroordeeld voor corruptie, werd er met zijn partij LVR opnieuw de grootste, ondanks een zetel verlies. Op links waren er woensdagavond gemengde gevoelens in de bisschopsstad. Waar GroenLinks een fikse overwinning boekte, leed de PvdA een pijnlijke nederlaag. De sociaaldemocraten, de afgelopen jaren nog met drie zetels in de raadzaal, behaalden niet eens genoeg stemmen voor één zetel. DENK slaagde er in Roermond in een zetel te behalen.

Klappen
In Heerlen bleef de SP de grootste partij. De socialisten verloren er weliswaar één zetel, maar bleven met 10 zetels alsnog ruimschoots de grootste. De Partij voor de Dieren maakt in Heerlen haar debuut met twee zetels. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →