Wat gaan de kersverse raadsleden verdienen in jouw gemeente?

Print
Wat gaan de kersverse raadsleden verdienen in jouw gemeente?

Afbeelding: iStock

De nieuw gekozen raadsleden in Limburg krijgen niet allemaal dezelfde vergoeding per maand. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente waarvoor zij werken.

Nergens in Limburg verdien je als raadslid minder dan In Mook en Middelaar en Onderbanken. Daar ontvangen de volksvertegenwoordigers net iets meer dan 250 euro per maand. Hun collega's in Maastricht en Venlo mogen heel wat meer op hun bankrekening bijschrijven. Zij kunnen rekenen op ruim 1650 euro per maand.

Rest van Nederland
Buiten de provincie is het verschil nog groter. Haagse raadsleden gaan straks bijna 2400 euro per maand verdienen. 

Opspraak
Het grote verschil tussen de vergoedingen voor raadsleden in de grote en kleine gemeenten was de laatste tijd in opspraak. Raadslid.nu deed een onderzoek onder raadsleden. Daaruit bleek dat een meerderheid voor het verkleinen van het gat tussen de vergoedingen is. 

Burgemeesters en wethouders
Ook voor de nieuwe wethouders zijn de verschillen fors. Hun maandelijkse vergoeding ligt ruwweg tussen de 4700 euro (Mook en Middelaar) en 8300 euro (Maastricht en Venlo). De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam krijgen maandelijks een vergoeding van bijna 11500 euro. In kleine gemeenten als Voerendaal en Vaals is dat bijna de helft minder: 6700 euro.