Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

De rol van Jos van Rey lijkt uitgespeeld in Roermond

Dit artikel krijgt u cadeau

De rol van Jos van Rey lijkt uitgespeeld in Roermond

Jos van Rey begroet zijn achterban bij café Markt 10, waar de LVR traditiegetrouw tijdens de verkiezingsavond zit. Afbeelding: John Peters

De LVR lijkt in Roermond wederom verbannen naar de oppositiebankjes. Als grootste partij mag ze het voortouw nemen bij de coalitievorming. Een meerderheid krijgt ze waarschijnlijk niet bij elkaar.

Komt Jos van Rey met zijn LVR terug aan de macht? Dat was in Roermond dè vraag waar het bij de gemeenteraadsverkiezingen om draaide. Het antwoord lijkt daags na D-day al duidelijk. De kans dat de LVR als grootste partij met negen zetels een coalitie rondkrijgt, is nagenoeg nihil.

Potentiële kandidaten waar ze van tevoren op had gegokt, scoorden lager dan voorzien. De VVD maakt niet de ‘comeback’ waarop oud-partijvoorzitter Victor Cillekens had ingezet. Als voorzitter van de kiescommissie had hij de lijst zorgvuldig samengesteld, met daarop Van Rey adepten als oud-wethouder Vincent Zwijnenberg.

Miscalculatie
Na de verkiezingen zouden VVD en LVR weer het machtige blok moeten vormen zoals ‘in de goede oude tijd’ voor de afscheiding. Dat bleek een miscalculatie. De liberalen, die woensdagavond hun huidige zetelaantal van drie nog leken te behouden, bleven na de definitieve telling gisteren op twee steken. Nieuwkomer DENK, ingeschat op drie zetels, kwam niet verder dan een. De PvdA die de deur voor de LVR eveneens openhield, is weggevaagd. Ergo, een meerderheid van zestien zetels zit er niet in. Zelfs niet als Demokraten Swalmen (drie zetels) nog ‘verleid’ kan worden.

Daar ziet het trouwens niet naar uit. Lijsttrekker en huidig wethouder Frans Schreurs liet na de uitslag woensdag meteen al weten dat DS verder wil met de huidige coalitie. Het gaat om de belangen van de stad en niet om de belangen van één persoon, die juist voor een verdeelde stad zorgt, aldus Schreurs. Veel meer smaken zijn er voor de LVR niet, of het zou de Stadspartij Roermond (een zetel) moeten zijn. GroenLinks, CDA en D66 riepen immers al voor de verkiezingen niet in een coalitie te willen met de LVR en Jos van Rey, ook niet nu hij raadslid blijft. Dat zal nu niet veranderd zijn.

Steunbetuiging
Integendeel. Net als Demokraten Swalmen interpreteren de drie partijen de uitslag als een steunbetuiging aan de huidige coalitie, zo benadrukten de lijsttrekkers woensdagavond. Zeker GroenLinks mag dat met recht zeggen. Behielden CDA (5), DS (3) en D66 (2) het huidige aantal zetels, GroenLinks haalde in Roermond een monsterzege: drie zetels winst van vier naar zeven, twee minder dan de LVR.

Is het succes van de partij elders vooral te danken aan het Klaver-effect; in Roermond is duidelijk sprake van het Smitsmans-effect. Wethouder Marianne Smitsmans was als lijsttrekker in haar eentje goed voor liefst 3770 stemmen. Pakweg 1300 méér dan stemmenkanon Jos van Rey, die er als lijstduwer 2492 binnen sleepte (vier jaar geleden 3010).

De overwinning van GroenLinks is zó groot dat de partij samen met CDA, D66 en Democraten Swalmen al een meerderheid van 17 zetels heeft. Coalitiepartner PvdA is van het politieke toneel verdwenen. En de kans is groot dat huidig VVD-wethouder Raja Fick en oud-wethouder Vincent Zwijnenberg samen met de LVR, DENK en waarschijnlijk de SPR in de oppositiebankjes plaats mogen nemen. De liberalen hebben met hun koers richting LVR gegokt en verloren.