Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Als er echt helemaal niemand op je stemt

Dit artikel krijgt u cadeau

Als er echt helemaal niemand op je stemt

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Het zal je maar gebeuren. Je doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en na het tellen van de stemmen staat de teller achter je naam op 0.

Helemaal niemand in je stad of dorp die zijn of haar stem aan je toevertrouwt. Zelfs je buurman die elke dag zo vriendelijk ‘hallo’ zegt als hij ’s ochtends de deur uit gaat, heeft niet op je gestemd. En die verre neef met wie je op verjaardagen altijd even de laatste voetbalperikelen bespreekt, heeft ook niet het rode potlood ter hand genomen om het bolletje achter jouw naam aan te kruisen. Voor de echte ambitieuze volksvertegenwoordigers in spé is het een zware klap in het gezicht. Maar degenen die het lot treft, reageren vooral laconiek of willen er niet over praten.

Ziek
Wat opvalt als we op zoek gaan naar de ‘stemlozen’ van deze verkiezingen in Noord- en Midden-Limburg is dat het heel lastig is ze te bereiken. En een telefoontje naar de wel gekozen lijsttrekker levert veelal ook geen 06-nummer op. "Daar zit deze man helemaal niet op te wachten", vertelt Jacqueline Aelen, de PvdA-voorganger in Roerdalen, als haar gevraagd wordt of we nummer tien van de lijst Eric Schoonheim even mogen spreken. We willen namelijk toch weten of er een verklaring is voor het gegeven dat hij afgelopen woensdag nul stemmen kreeg. "Hij is ziek, vandaar dat hij ook niet op zichzelf kon stemmen. Maar hij zei al dat hij anders toch op mij zou hebben gestemd. Hij heeft mij de afgelopen weken gewoon heel goed geholpen, maar had zelf totaal niet de ambitie om de politieke arena van Roerdalen te betreden. Dat heeft hij vooraf ook gemeld aan iedereen."

Ambitie
Leo Seel uit Wellerlooi heeft wel een verklaring voor het gegeven dat hij het met 0 stemmen moet doen. "Ik woon in de vroegere vakantiewoningen aan de Maas. Mensen in de omgeving kennen me niet en de meeste ‘buren’ in de vakantiewoningen hebben geen kiesrecht in Bergen. Dan wordt het lastig hè." Maar toch. U of uw vrouw had op zijn minst op uzelf kunnen stemmen? "Dat had gekund, maar ik had voorafgaand aan de verkiezingen nadrukkelijke aangegeven dat ik op een niet verkiesbare plaats op de lijst wilde komen. Dan is het niet fair om op mezelf te gaan stemmen. Geef die stem aan iemand die wel ambitie heeft."

Onbereikbaar
Seel is overigens niet de enige zonder stemmen in Bergen. Ook Piet Stroeken haalde geen stemmen binnen, maar hij wil er niet over praten. "Daar wil ik het niet over hebben." Ook andere ‘stemlozen’ hielden zich gisteren onbereikbaar. Weertenaar Mark van Endhoven van D66 wil alleen via de voorzitter van de partij communiceren. "Hij heeft geen campagne gevoerd, woont nog maar drie jaar in Weert en wilde ook niet in de raad. Misschien over 4 jaar wel. Hij wilde iemand steunen die hoger op de lijst stond, want hij wilde nu even niet zelf er in", aldus D66-voorzitter Jos Smeets. Hij heeft nu in ieder geval vier jaar om te werken aan zijn bekendheid.