Waar zijn bijna 10.000 Maastrichtse PVV-stemmers uit 2017 gebleven?

Print
Waar zijn bijna 10.000 Maastrichtse PVV-stemmers uit 2017 gebleven?

Afbeelding: De Limburger/Bas Quaedvlieg

De PVV kon bij de landelijke verkiezingen vorig jaar nog op de steun van bijna één op vijf Maastrichtse stemgerechtigden rekenen, 12.477 in totaal. Bij de raadsverkiezingen bleef daar weinig van over.

De partij werd in 2017 nog de grootste van de stad. Het leidde tot de vraag wat deze dominantie zou kunnen betekenen voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag.

Weinig, zo werd woensdag vastgesteld. Met 2807 stemmen en twee raadszetels, bleef de omvang van de PVV op lokaal niveau beperkter dan gedacht.

M:OED
Wilders’ partij legde het zelfs af tegen een andere nieuwkomer in Maastricht: M:OED. De jongerenpartij haalde 2824 stemmen, goed voor een entree in de raad met twee zetels. Waarvan er een bezet zal worden door Simona Maassen, ex-VVD en derde op de M:OED-kieslijst, die 600 stemmen haalde.

Lees ook: CDA definitief grootste partij in Maastricht

Het was woensdag sowieso de verkiezingsavond van de vrouwen. Vivianne Heijnen was met 3249 kiezers achter zich de grootste stemmentrekker, op gepaste afstand gevolgd door Franka Eurlings van D66 (2910). Marlise Korsten, nummer twee van GroenLinks, overtuigde 1605 stemmers en Tiny Meese van PVM 1170 (al verloor haar partij 439 stemmen vergeleken met 2014).

PvdA
Voormalig Kamerlid Manon Fokke, lijsttrekker van de PvdA, haalde 1880 stemmen, een tegenvaller. Haar partij raakte ruim 1500 stemmen kwijt vergeleken met 2014, maar mocht zich troosten met het feit dat ze weer - nipt - groter is geworden dan de SP. Samen verloren beide linkse partijen in Maastricht woensdag 3620 kiezers ten opzichte van vier jaar geleden.

Langjarig wethouder John Aarts bleek opnieuw van grote waarde voor de VVD. Met 2107 stemmen trok hij na Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks, 2337 stemmen) de meeste kiezers bij de mannelijke lijsttrekkers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →