PvdA-prominent onder vuur vanwege uithaal naar opgestapte wethouder

Print

Van Dijk (L) in zijn tijd als gedeputeerde. Afbeelding: De Limburger

Een tweet waarin de Heerlense PvdA-prominent Peter van Dijk de nederlaag aan Barry Braeken wijt, is erg slecht gevallen in de partij.

Statenlid Peter van Dijk geeft op Twitter de kort voor de verkiezingen opgestapte wethouder en oud-lijsttrekker Barry Braeken de schuld van de jammerlijke neergang van zijn partij: Met dank aan Barry Braeken @PvdAHeerlen in drie verkiezingen van 8-4-2-1 zetel! #puinhoop.

Schandalig
Voorzitter Ger Reichrath van de PvdA-afdeling Heerlen-Landgraaf noemt de tweet beneden peil. "Schandalig. Ik weet niet wat hem bewoog. Is het persoonlijk of is hij rancuneus? Ook al denk je dat, het gaat niet aan om zoiets op deze manier te brengen. Zeker niet als je, zoals Peter van Dijk, afdelingsvoorzitter bent geweest en namens de PvdA gedeputeerde mocht zijn."

Niets nieuws
Binnen de PvdA lijkt het afslachten van elkaar lang geleden al tot kunst te zijn verheven, beaamt Reichrath. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. "Maar dat moet echt ophouden en landelijk prioriteit krijgen als wij ons willen herpakken. Het is zo beschadigend."

Lees ook: SP-leider Ron Meyer grootste stemmentrekker in Heerlen

De Heerlense lijsttrekker Henk Verreck is het daar mee eens. De dolkstoot van Van Dijk heeft Verreck verbaasd. "Die zal wel een fles wijn op hebben gehad, dacht ik. Of twee. Een weldenkend mens doet zoiets niet. Voor Peter van Dijk geldt dat hij zich als oud-afdelingsvoorzitter had kunnen melden als hij vond dat het anders moest. Ik heb hem niet gehoord."

Geheimzinnig
De geheimzinnigheid waarmee het plotselinge opstappen van Braeken is omgeven, was niet van invloed op de verkiezingsuitslag, denkt Verreck. Barry Braeken hoeft van hem ook geen opheldering verschaffen, hoe vilein er ook wordt geroddeld. "Wat geeft buitenstaanders het recht te willen weten wat er in de relatie van iemand anders speelt? Het is echt aan Barry om daar wel of niet iets over te willen zeggen."

Reichrath heeft vergaderd over de toekomst. In Landgraaf ging de partij van 4 naar 2 zetels en in Heerlen van 2 naar 1. Heeft de SP in Heerlen dan niet de positie van de PvdA overgenomen, zonder de ideologische veren af te schudden? Reichrath blijft strijdbaar. "Ik ben er vast van overtuigd dat de sociaaldemocratie toekomst heeft. Maar we zullen weer zichtbaar moeten zijn. Weer de wijken in. Weer volkspartij worden."

Peter van Dijk heeft niet gereageerd op een verzoek om een reactie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen