Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Omstreden kandidaat? Veel kiezers maakt het niets uit

Dit artikel krijgt u cadeau

Omstreden kandidaat? Veel kiezers maakt het niets uit

Dieteren hangt nog vol campagneposters van Julien Penders. Afbeelding: Jeroen Kuit

Mishandeling, corruptie, foute uitspraken, een integriteitsrisico.... Raadsleden die wat op hun kerfstok hebben, worden daar nauwelijks voor gestraft door de kiezer. Dat blijkt ook het geval te zijn in Dieteren.

De campagneposters van CDA-raadslid Julien Penders hangen een dag na de verkiezingen nog parmantig aan de Dieterense lantaarnpalen. De druilerige regen doet daar niets aan af. De modderige, opengebroken straten in het dorpje ook niet.

Schedelbreuk
Wie Dieteren binnenrijdt, ziet het meteen. De man op de foto is populair in zijn dorp. Ondanks het strafblad dat hij kreeg toen hij in 2013 in een Maastrichts café een bezoeker een schedelbreuk sloeg. In Dieteren hangt zijn beeltenis achter vele ramen.

"Het was hier nog veel mooier", zegt een dorpsbewoner fier. "De hele straat hing vol met posters en borden." In de mistige ochtend veegt hij zijn stoepje schoon. Tot afgelopen maandag had hij ook een CDA- poster voor zijn raam hangen. "Maar toen ging mijn vrouw de ramen wassen en moest de poster weg."

Riolering
Of hij op Penders heeft gestemd? "Ja natuurlijk. Hij heeft ervoor gezorgd dat het plein wordt opgeknapt en dat nu de riolering wordt aangelegd. Voorheen hadden we een fontein op de binnenplaats als het regende. Dat pakt hij nu maar mooi aan."

De man wil niet met zijn naam in de krant. Niemand in Dieteren wil dat. Het dorp is maar klein en er wordt al genoeg gekletst, zeggen de bewoners.

Dieteren is met ruim 800 bewoners het kleinste dorpje in de gemeente Echt-Susteren. Voorzieningen zijn er al lang niet meer. Het schooltje is al jaren weg. Net als de supermarkt, de voetbalclub en de visvereniging. Het mannenkoor telt nog maar vijf leden. De enige winkel in het dorp is een dierenwinkel. De SRV-wagen komt er twee keer per week. "Julien is een sympathieke jongen. Wat er is gebeurd destijds in Maastricht, weet ik niet. Ik was er niet bij", zegt een dame uit de Zilstraat. "Het maakt me ook niet uit. Mijn stem heeft hij."

Voorouders
De familie Penders woont al generaties lang in Dieteren. Het waren vooral boeren, die zich betrokken toonden bij het dorp. Penders zelf woont in het huis van zijn opa en oma. "Hij teert op het succes van zijn voorouders", zegt de een. "Hij doet alles voor ons", zegt de ander.

Een echtpaar uit de Kerkstraat is kritisch. Het CDA is hun stem door de hele affaire kwijtgeraakt. Het feit dat Penders altijd heeft ontkend, steekt. "En nog erger vind ik dat het CDA hem altijd de hand boven het hoofd heeft gehouden. Het vertrouwen in het CDA ben ik verloren. Wij zijn al jaren vrijwilliger en hebben een verklaring omtrent gedrag nodig. Waarom hoeven raadsleden dat niet?"

Een dame op de fiets heeft geen tijd voor een praatje. Ook niet voor politiek. Maar op Penders stemde ze wel. "Hij is er een van ons toch? Ik weet wie het is en dat kun je van veel andere politici niet zeggen. Die zien we nooit."

Jo Palmen
In opspraak: volgens velen als wethouder een integriteitsrisico
Plek op de lijst: Nummer een van BBB/Lijst Palmen in Brunssum
Resultaat: 2058 stemmen
Hij was het afgelopen jaar de meest besproken politicus van Limburg. Zelfs de minister van Binnenlandse Zaken drong aan op zijn aftreden. Maar de grofgebekte wethouder uit Brunssum bleef zitten waar hij zat en kreeg woensdag van de Brunssumse kiezer het mandaat om nog eens vier jaar door te gaan. Maar liefst 2058 stemmen werden er op hem uitgebracht. Dat zijn er ruim tweehonderd meer dan bij de vorige verkiezingen en staat gelijk aan 3,5 zetel. Zijn partij BBB/Lijst Palmen won een zetel en is met vijf zetels net als de vorige periode de grootste in de gemeenteraad. De coalitie waar zijn partij deel van uitmaakt heeft nog altijd de meerderheid in de raad. De vraag of hij opnieuw wethouder wil worden, weigert hij tot op heden te beantwoorden. 

Rolf Zincken
In opspraak: mishandeling
Plek op de lijst: Lijsttrekker nieuwkomer Juist495, Weert
Resultaat: 190 stemmen
Het Weerter VVD-raadslid Rolf Zincken werd in 2015 opgepakt nadat hij in de Paterskerk een ondernemer in elkaar geslagen had. Op internet doken foto’s op van het zwaar toegetakelde hoofd van zijn slachtoffer. Zijn partij zette hem uit de fractie. Later werd Zincken door de rechter ook veroordeeld. Het raadslid weigerde echter zijn zetel op te geven en ging als eenmansfractie verder. Voor de VVD gold hij vier jaar geleden nog als stemmenkanon. Toen wist hij 254 kiezers achter zich te krijgen. Op eigen kracht brengt hij het er nu minder goed vanaf. Met zijn lijst Juist495 haalde hij niet genoeg stemmen voor een plek in de raad.

Jos van Rey 
In opspraak: veroordeeld voor corruptie
Plek op de lijst: lijstduwer bij de LVR
Resultaat: 2492 stemmen
Oud-wethouder Jos van Rey was jarenlang het grootste stemmenkanon van Roermond. Was inderdaad, want gisteren werd hij ingehaald door GroenLinks-wethouder Marianne Smitsmans die ruim duizend stemmen meer wist te bemachtigen. Niettemin is Van Rey met 2492 stemmen nog altijd goed voor een tweede plek. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen stemden 3010 mensen op hem. Ook Van Rey’s partijgenoot Ben Peters (beter bekend als volkszanger Big Benny) raakte verleden jaar in opspraak. Tijdens een raadsvergadering riep hij dat hij zijn CDA-collega ‘onder de kloten zou stampen’. Stom, zei Peters achteraf, maar de consequenties liet hij over aan de Roermondse kiezer. Hij kreeg woensdag 492 stemmen en mag terug de raad in.

Julien Penders 
In opspraak: sloeg iemand een gebroken schedel
Plek op de lijst: Nummer 5 bij CDA Echt-Susteren
Resultaat: 294 stemmen
Raadslid Julien Penders (28) uit Dieteren is tot twee keer toe veroordeeld voor mishandeling. Bij een kroegruzie in Maastricht sloeg hij iemand een gebroken schedel. Dat was voor het lokale CDA geen reden om hem niet meer kandidaat te stellen, al dacht de landelijke partijtop daar anders over. Penders haalde woensdag 294 stemmen. Ongeveer honderd minder dan vier jaar geleden, maar ruimschoots voldoende voor een plekje in de raad van Echt-Susteren.