Alle stemmen in Venray opnieuw geteld, loting van de baan

Print
Alle stemmen in Venray opnieuw geteld, loting van de baan

Feest bij Venray Lokaal, afgelopen woensdag. Afbeelding: De Limburger/Mara van den Oetelaar

Venray - Venray laat alle stemmen die woensdag zijn uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen op 26 stembureaus hertellen.

Dat is vrijdagmorgen meegedeeld door de voorzitter van het centraal stembureau, burgemeester Hans Gilissen.

Correcties
Op zeker vijf stembureaus zijn correcties met de hand aangebracht op stembiljetten. Ook zijn er meldingen van stemmers binnen gekomen. Zij beweerden dat ze op een partij hebben gestemd, maar dat ze dat niet terug zagen in de uitslag. Gilissen zegt dat na bestudering van de processen verbaal van de stembureaus er geen sprake is van malversaties. Het hertellen gaat zo snel als mogelijk beginnen. Gilissen verwacht ergens begin volgende week een definitieve uitslag te kunnen presenteren. "We moeten 70 tot 80 ambtenaren mobiliseren voor het hertellen. Dan heb je het al snel over 500 uur extra werk." 

Of de nieuwe raad van Venray volgende week donderdag geïnstalleeerd kan worden, is nog onduidelijk.   

Loting
Venray Lokaal, de partij ontstaan uit een fusie tussen PP2 en InVENtief, vermoedde dat er woensdag in een stembureau bij het tellen van de stemmen iets fout is gegaan. Lijsttrekker Carla Brugman van Venray Lokaal zei dat zich mensen hebben gemeld die beweren dat zij op de partij hebben gestemd. Volgens de uitslag van het stembureau heeft Venray Lokaal echter niet één stem gekregen. Die ene stem is van groot belang voor Venray Lokaal, dat vijf zetels veroverde. De partij strijdt met het CDA, dat acht zetels veroverde, om een restzetel. Omdat beide partijen precies evenveel stemmen kregen om in aanmerking te komen voor een restzetel, dreigde er geloot te moeten worden worden. Dat is van de baan. Ook zonder het verhaal van de restzetel, was er gekozen voor een hertelling, aldus Gilissen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →