Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Het recept voor de late uren van Dr. Lektroluv

Dit artikel krijg je gratis

Dr. Lektroluv is al vijftien jaar pleitbezorger van de electromuziek. De Belgische dj heeft er ook wereldwijd zijn stempel op gedrukt.

Het duurt nog enkele minuten voor Dr. Lektroluv het Pinkpoppodium gaat betreden en de tent is bomvol. Op zich is dat niet bijzonder. Maar wel als je weet dat Bruce Springsteen op het hoofdpodium ook klaarstaat voor een show.

Nerveus maakt het de dokter niet. Sterker nog: Pinkpop 2009 staat later te boek als een van zijn meest memorabele sets. Voor het publiek én Lektroluv. "Een unieke ervaring was het. Er zijn een paar grote festivals in de Benelux, maar Pinkpop was een hoogtepunt."

Vaandeldrager
Dr. Lektroluv is al meer dan vijftien jaar vaandeldrager van de electrobeweging, muziek met ‘vreemde stemmetjes, dansbare ritmes en futuristische geluiden’. Als electrofans een boost nodig hebben, is de dokter er om een spuitje te zetten. Dat doet hij niet alleen als dj, ook als producer en baas van een eigen platenlabel (Lektroluv Records).

Tel daar het vele toeren bij op en je hebt een recept voor overbelasting. "Dat klopt. Maar het is de kunst om de agenda goed in balans te houden, veel keuzes te maken. Er is iedere dag iets leuks te doen maar af en toe moet het gas eraf. Dan probeer ik even niets te doen, of op mijn gemak een stad te bezoeken."

Uitzinnig
Zaterdag staat Dr. Lektroluv in De Nieuwe Nor. Een relatief klein podium in Heerlen en nogal een verschil met wat de Belgische dj in Brazilië meemaakt. Daar draait hij voor tienduizenden uitzinnige fans. Het stijgt Lektroluv niet naar zijn hoofd. Op de vraag ‘hoe groot ben je in Brazilië?’ antwoordde hij ooit: "Bijna twee meter."

Toch is de vraag: wat heeft hij liever? "Beide. Het intieme van een kleine club is geweldig. Spannend ook. Mensen komen voor jou, voor jouw muziek. Ze kennen alles en je kunt je geen foutje permitteren. Op grote festivals komen de diehards en nieuwsgierigen. Daar heb je vooral met zaken als techniek te maken. Het is altijd spannend of alles goed gaat. Brazilië is trouwens fantastisch. Daar heerst de vibe van begin jaren negentig. De stijl is nog relatief nieuw en het enthousiasme enorm."

Masker
De dj kan in Zuid-Amerika incognito over straat, met dank aan zijn trademark: het groene masker. Waarom heeft hij daarvoor gekozen?

"Eigenlijk begon dat als grap maar die is uit de hand gelopen. Het is wel fijn om zo’n masker te dragen, het is goed voor je concentratie en de connectie met het publiek. Verder toont het masker aan dat identiteit er niet toe doet. Het gaat erom dat degene die op het podium staat goed draait. Niet om wie het is."

Koptelefoon
Nog zo’n bijzonder element: Dr. Lektroluv maakt geen gebruik van een koptelefoon. Hij werkt met een telefoonhoorn. "De eerste keer dat ik met het masker draaide, voelde ik niet dat ik een koptelefoon op had. Dat zorgde soms voor verwarring (lacht). De telefoon was een perfecte vervanging. Mensen die in de jaren zeventig naar een platenzaak gingen, herkennen het wel. Met zo’n hoorn kon je vroeger in de platenzaak elpees beluisteren."

Tal van dj’s hopen in de sporen van Lektroluv te treden. Wat is daardoor nodig? "Passie en volharding. Keihard werken en geloven in wat je doet. Een beetje geluk is ook nodig. Zonder geluk vaart niemand wel."

Dr. Lektroluv. Nieuwe Nor Heerlen, zaterdag 24 maart. Voorverkoop: 12,50 euro, kassa: 15 euro. Aanvang 22:00 uur.