Ook hertelling van de stemmen in Stein

Print
Ook hertelling van de stemmen in Stein

Afbeelding: ANP

Stein - Ook in Stein worden de stemmen voor de raadsverkiezingen vrijdag opnieuw geteld. Het centraal stembureau heeft hiertoe besloten op verzoek van de lokale partij CMB, die hier op de zitting over het voorlopig proces-verbaal van de verkiezingsuitslag om heeft verzocht.

Volgens partijleider Jack Meijers is hertelling gerechtvaardigd omdat er een marginaal verschil is tussen CMB en de PvdA wat de toekenning van een restzetel betreft. Het zou gaan om een of twee stemmen die daarvoor de doorslag geven.

Processen
Dit is echter nog geen reden voor hertelling. Op een van de processen-verbaal is een niet te verklaren verschil geconstateerd tussen het aantal toegelaten kiezers en het aantal getelde stembiljetten. Het gaat om één stem, die er al toe kan leiden dat tussen CMB en PvdA geloot moet worden om een raadszetel.

Zitting
De combinatie van factoren heeft het centraal stembureau Stein doen besluiten alle stemmen opnieuw te tellen. Tijdens een openbare zitting maandag in het gemeentehuis wordt de definitieve uitslag van de verkiezingen in Stein vastgesteld.

Restzegel
CMB haalde woensdag een zetel winst en kwam uit op zes maar kreeg geen van de drie restzetels toebedeeld. Twee gingen er naar DOS, dat van zeven naar acht zetels ging en de grootste fractie in de raad bleef. De PvdA scoorde met 491 stemmen ver onder de kiesdrempel van 565 stemmen maar behield dankzij de derde restzetel een plek in de raad. In Stein zijn in vijftien lokalen in totaal 11.845 stemmen uitgebracht. "Het gaat niet om iets verwijtbaars maar het tellen blijft mensenwerk en een foutje is snel gemaakt, zegt Meijers.

Het centraal stembureau in Stein onder voorzitterschap van burgemeester Marion Leurs-Mordang besloot zijn verzoek in te willigen na overleg met de Kiesraad in Den Haag.

 

 

 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →