Amerikaanse sergeant na 74 jaar geïdentificeerd

Print
Amerikaanse sergeant na 74 jaar geïdentificeerd

Afbeelding: Ermindo Armino

Margraten - Bijna driekwart eeuw na zijn dood is het lichaam van David Rosenkrantz deze maand geïdentificeerd. Dat gebeurde op basis van een DNA-match in de Verenigde Staten.

Het lichaam van de sergeant lag al die tijd in een anoniem graf op het Amerikaans kerkhof in Margraten. Het is voor het eerst dat de identiteit van een stoffelijk overschot uit Margraten via DNA-match is vastgesteld.

Lees meer: Bring them home - de onbekende soldaten krijgen een gezicht

Acht lichamen
De afgelopen twee jaar zijn er in Margraten acht lichamen opgegraven door de dienst DPAA van het Amerikaanse leger. Ze worden overgebracht naar Honolulu waar het onderzoek plaatsvindt. De identiteit werd vastgesteld aan de hand van een DNA-match met een neef van Rosenkrantz, die gefascineerd was door het verleden van zijn oom en DNA had afgestaan.

Groesbeek
Sergeant David ‘Rosy’ Rosenkrantz kwam op 27-jarige leeftijd om tijdens operatie Market Garden, ergens bij Groesbeek. Zijn kameraden konden zijn lichaam vanwege hevige vuurgevechten niet meteen meenemen; toen ze later terugkwamen was hij verdwenen.

Rosenkrantz uit Los Angeles zou bijna 74 jaar zoek blijven. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →