Gijzeling IS in Franse supermarkt: dader doodgeschoten

Print
Gijzeling IS in Franse supermarkt: dader doodgeschoten

De weg naar Trèbes is afgezet door de politie. Afbeelding: AFP/Eric Cabanis

De gijzelnemer in een supermarkt in het Zuid-Franse dorp Trèbes, dicht bij Carcassonne, is neergeschoten tijdens een inval van de anti-terreurbrigade. De aanvaller zei te handelen namens de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en eiste de vrijlating van Salah Abdeslam. Er zijn zeker drie doden gevallen en drie gewonden waarvan één er slecht aan toe is.

Volgens de Franse autoriteiten gaat het om een terreuraanslag. De gijzelnemer is een bekende van de Franse inlichtingendiensten. Het zou gaan om een Marokkaanse inwoner van Carcassonne van 25 jaar oud. Hij was een van de eersten in Frankrijk die aan de jihad wilde deelnemen in het Midden-Oosten. De man zou zwaarbewapend zijn met granaten. 

De moeder en zussen van de dader zijn op dit moment aan de supermarkt, waar ze proberen hem te overtuigen zich over te geven. Hij zou de vrijlating van Salah Abdeslam eisen. Abdeslam is de enige nog levende dader van de grote aanslagen in Parijs in november 2015.

De man werd geïdentificeerd door het kentekennummer van zijn auto die geparkeerd staat bij de supermarkt. Een buurman van de dader omschrijft hem als een 'kalme, sympathieke man met altijd een vriendelijk woord'. Hij woont in een huis met zijn ouders en zussen. Vrijdagmorgen nog zou hij zijn jongste zusje naar school gebracht hebben.

De burgemeester van Trèbes, Eric Ménassi, meldt dat de dader tenminste een personeelslid van de supermarkt heeft gedood. Het zou gaan om de slager van de winkel. Het tweede slachtoffer is een klant. 

Abdeslam
Een twintigtal aanwezigen is erin geslaagd te ontsnappen uit de supermarkt toen de gijzelneming begon. Een van hen getuigt hoe een 30-jarige man een wapen tevoorschijn haalde en 'Allahu akbar' schreeuwde. Daarop zou hij geroepen hebben: 'Jullie gaan Syrië bombarderen, als straf moeten jullie sterven."

Een vrouw die in de supermarkt aanwezig was op het moment dat de dader binnenstormde vertelt aan France Info dat zich zich met een tiental anderen in een koelruimte heeft verstopt. ,,We zijn daar een uur blijven zitten. We hoorden nog schoten en zijn uiteindelijk kunnen ontsnappen via de achterste nooduitgang."

De dader zou inmiddels alle gijzelaars hebben vrijgelaten en zich met alleen een agent in de winkel bevinden. Volgens enkele Franse media zou de agent ook niet meer leven. 

Joggende politiemannen
Naar verluidt ging de dader rond half elf de supermarkt Super U binnen. Volgens de eerste berichten had de man kort daarvoor vanuit een auto vijf schoten gelost op vier agenten. Het waren joggende politiemannen die toevallig voorbij liepen. Een van hen werd geraakt aan zijn schouder. Volgens politievakbond UNSA is de toestand van de agent stabiel, maar heeft de agent geluk had: de kogel passeerde zijn hart op 3 centimeter.

De auto reed door naar de supermarkt. Eenmaal binnen nam de dader de aanwezige klanten en het personeel in gijzeling. Hij zou behalve een vuurwapen ook granaten bij zich hebben.

Inmiddels onderzoekt de Franse politie of er een verband bestaat tussen de gebeurtenissen in Trèbes en de vondst van het lichaam van een dode man en van een zwaargewonde in het nabijgelegen Carcassonne. Beiden zouden zijn beschoten.

Frankrijk was de afgelopen jaren vaker het doelwit van verschillende islamitische aanslagen. Vooral de aanslagen van Parijs in 2015 en Nice in 2016 raakten het land diep.

Frankrijk was de afgelopen jaren vaker het doelwit van verschillende islamitische aanslagen. Vooral de aanslagen van Parijs in 2015 en Nice in 2016 raakten het land diep.

Aanslagen in Frankrijk de afgelopen jaren:

20 april 2017: Op de Champs Elysées in Parijs wordt een agent doodgeschoten door een 39-jarige Franse crimineel, twee mensen raken gewond. IS eist de aanslag op, de politie beschouwt het als een terreuraanslag.

3 februari 2017: Een 29-jarige Egytpenaar valt bij het Louvre militairen aan met een mes. Hij roept Allahu Akbar en zou banden hebben met IS.

26 juli 2016: Twee mannen met IS-sympathieën dringen tijdens een ochtendmis een kerk binnen en snijden de keel van een 84-jarige priester door. Ze gijzelen vier mensen. De politie schiet beide aanvallers dood. De aanval is opgeëist door Islamitische Staat.

14 juli 2016: Op de boulevard van Nice rijdt een vrachtwagenchauffeur in op een menigte die naar een vuurwerkshow kijkt. 80 mensen komen om. De politie schiet de bestuurder dood.

13 november 2015: De grote aanslagen in Parijs. Terroristen richten bloedbaden aan op straat en in theaterzaal Bataclan. Ook blazen twee terroristen zichzelf op bij het Stade de France. In totaal komen 129 mensen om het leven.

21 augustus 2015: Drie mannen, waaronder twee militairen in burger, weten een aanslag in de Thalys te voorkomen. Ze overmeesteren een man met een kalasjnikov die op het punt staat een bloedbad in de trein aan te richten tussen Amsterdam en Parijs aan te richten.

3 februari 2015: Drie militairen worden in Nice aangevallen door een man met een mes. De militairen patrouilleerden voor een Joods gebouw. De dader werd na de steekpartij overmeesterd door twee politieagenten.

7 januari 2015: Terroristen vallen de redactie van Charlie Hebdo binnen en schieten 10 redactieleden dood. Ook sterven er 2 politieagenten. Bij een gijzeling in een Joodse supermarkt dezelfde dag vallen vijf doden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →