In beeld: Schoonheid in symmetrie

Print
In beeld: Schoonheid in symmetrie

Afbeelding: REUTERS/Sergei Karpukhin

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator bij De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Een videowand in een museum voor moderne kunst, dat was mijn eerste indruk bij het zien van deze foto. Het nieuwste project van videokunstenaar Bill Viola? De man op de voorgrond staat met zijn armen over elkaar, een gesloten houding. Kijkt hij wel naar de schermen? Dat is niet helemaal duidelijk.

Dit beeld viel op door de symmetrie in de foto. Als twee helften in een beeld op een bepaalde manier elkaars spiegelbeeld zijn, spreek je van symmetrie. Dit geldt dus voor de vierkante vormpjes in de foto.

En waarom wordt onze aandacht getrokken door deze vorm? Robbert Dijkgraaf, een vooraanstaande Nederlandse wetenschapper, stelt: "In ons dagelijks leven komt symmetrie overal voor. Van sneeuwvlokken tot zeesterren, van architectuur tot muziek, van ons eigen spiegelbeeld tot de allerkleinste deeltjes: de natuur en de cultuur wordt bepaald door symmetrie, misschien wel de krachtigste wetmatigheid in de wetenschap."

Volgens Dijkgraaf houden mensen van de schoonheid, rust en kracht die van symmetrie uitgaat. Als wij naar een nieuw beeld kijken, gaan we onbewust op zoek naar herkenning. Dat wat je het beste herkent, zie je als eerste. In het geval van deze foto zal de symmetrische structuur dus meteen je aandacht vragen.

Maar het is geen kunstwerk. Het zijn bewakingsbeelden van stemlokalen in Rusland. Afgelopen zondag waren daar de ‘presidentiele verkiezingen’. Sinds 1993 heeft Rusland een ‘centrale verkiezingscommissie’ die vanuit haar hoofdkwartier in Moskou alles in de gaten houdt. En dat doet ze blijkbaar letterlijk… Het is ook interessant dat deze commissie bestaat uit vijftien leden. Vijf leden van ‘State Duma’, de ‘Eerste Kamer’ zeg maar, vijf leden van Federation Council, de ‘Tweede Kamer’ en jawel… vijf leden aangewezen door de zittende president. Niet helemaal onafhankelijk dus.

De website van de commissie is afgelopen zondag aangevallen vanuit vijftien landen, vertelde Ella Pamfilova, voorzitter van de commissie. Maar het digitale stemsysteem (Vybory) liep geen risico. Dat is niet aan het internet verbonden. In de stemlokalen op de beeldschermen hebben ze geen last van ‘cyberattacks’, daar wordt nog op papier gestemd. Het enige dat daar kan gebeuren, is dat ‘Big Poetin’ meekijkt. Na lang speuren heb ik één stemhokje gevonden waar je zou kunnen zien wat er gestemd wordt. Hopelijk dat de man op de voorgrond dat niet ziet… U wel?

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →