Informateur Weert in gesprek met mensen die niet hebben gestemd

Print
Informateur Weert in gesprek met mensen die niet hebben gestemd

Afbeelding: Weertdegekste

René Laenen, informateur in Weert, wil behalve met politici ook met Weertenaren in gesprek die niet stemden.

Het idee van Laenen, opnieuw als informateur benoemd, is vrijdag door alle partijen omarmd als kans voor vernieuwende politiek. Laenen: "De helft van de bevolking is niet gaan stemmen maar we horen graag ook wat zij willen.”

Andere keuzes
Komende week (woensdag en donderdag) staan eerst gesprekken met de Weerter lijsttrekkers gepland. Laenen: "De huidige situatie waarbij door Weert Lokaal maar liefst 12 zetels zijn gehaald, is redelijk uniek. Dat betekent dat ook al de optie is besproken om tot een raadsovereenkomst te komen in plaats van een coalitieprogramma. Daarbij stel je raadsbreed doelen vast, maar blijven ook zaken open waarvoor telkens opnieuw een raadsmeerderheid voor moet worden gevonden. Dan kom je tot andere keuzes dan puur partijgebonden opvattingen maar het is wel een heel vernieuwend democratisch proces. Dat kan dus interessant zijn maar ik weet ook dat daar een of twee partijen niet gelukkig mee zijn.”

Aangedragen
Na Pasen, als de verkennende gesprekken met politici zijn afgerond, zal met mensen uit de Weerter samenleving worden gepraat. Die mogen zich dus zelf melden maar worden ook door Laenen en de politici aangedragen. Daarna gaat hij opnieuw met de politici in gesprek. Het streven is erop gericht om eind april of begin mei het proces af te ronden.

 

Laenen is partijvoorzitter van Weert Lokaal, voorzitter van voetbalclub Wilhelmina ‘08, oud-vakbondsbestuurder bij de grafische bond van FNV en hij heeft vier jaar geleden ook de coalitie van Weert Lokaal met VVD en SP gesmeed. Weertenaren die mee willen praten over de toekomst van hun stad kunnen zich melden via rjlaenen@kpnmail.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →