Niki Terpstra wint E3 Harelbeke na fabelachtige solo

Print
Niki Terpstra wint E3 Harelbeke na fabelachtige solo

Afbeelding: BELGA

De zege in E3 Harelbeke van Niki Terpstra was het sluitstuk na een dag vol overmacht van Quick-Step. De Belgische miljoenenploeg voerde ruim 100 kilometer het commando over de wedstrijd en Terpstra bleek de sterkste man in het blauw.

Bijna vier jaar na zijn majestueuze zege in Parijs - Roubaix heeft Niki Terpstra (33) met E3 Harelbeke weer een grote klassieker op zijn naam geschreven. Zijn solo van 24 kilometer was het slotstuk van een ongekende overmacht van de Quick-Step-ploeg in de Vlaamse klassieker.

Bloedstollend
In een bloedstollende finale naderde de groep achtervolgers tot op 15 seconden naderen, maar wist Terpstra mede dankzij het afstoppende werk van ploegmaten Zdenek Stybar en Phillipe Gilbert - uiteindelijk tweede voor Greg Van Avermaet - in zijn eentje vooruit te blijven.

Het moment dat de kasseien van de Varentstraat in Kaster zich aandienden – 24 kilometer voor de streep - besloot Terpstra om zijn medevluchter en ploeggenoot Yves Lampaert achter te laten. Al twee keer eerder bleek dat Tersptra de sterkste van de twee was, maar met Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot in de achtervolgen kon hij de hulp van de jonge Belg nog goed gebruiken.

Tandem
De tandem Terpstra-Lampert lanceerde zichzelf ruim 40 kilometer eerder, vlak na de Taaienberg. Eenmaal boven op de kasseienhelling keek Terpstra over zijn schouder kijkt en zag dat hij en Lampaert 30 meter voorsprong hadden op een groep met daarin ook de topfavorieten Van Avermaet en Sagan. Terpstra wist genoeg. Dat kleine gaatje was het teken om vol door te rijden.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

De twee koplopers van dat moment, Damien Gaudin en Pim Ligthart, bleken niet bestand tegen Terpstra en Lampaert. Binnen no time werden ze bijgehaald en twee hellingen later – op de Eikenberg - bleek dat Lampaert en Tersptra van een andere orde waren.

Massale valpartij
Maar de versnelling van Terpstra en Lampaert op de Taaienberg vertelt nog niet het hele verhaal van E3 Harelbeke. De massale valpartij met nog meer dan 100 kilometer te gaan was voor Quick-Step het sein om het commando over te nemen in E3 Harelbeke. De voltallige ploeg – zeven renners - kwam ongeschonden uit de crash en zette vanaf dat moment de wedstrijd naar de hand. Drie uur later bekroonde Terspstra het ploegenspel.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →