Limburgse politie traagst van heel Nederland bij spoedmelding

Print
Limburgse politie traagst van heel Nederland bij spoedmelding

Afbeelding: Archief ANP

Te vaak komen uitrukkende politiemensen te laat aan bij spoedmeldingen. Weert scoort nog het beste, Beesel is het slechtste jongetje in de Limburgse klas.

De Limburgse politie arriveert in ruim 19 procent van de spoedmeldingen later dan de bedoeling is.

Norm
Daarmee voldoen de agenten in deze provincie niet aan de norm die de politie zichzelf ten doel heeft gesteld: in 90 procent van alle spoedmeldingen binnen 15 minuten aanwezig zijn. Gemiddeld arriveren Limburgse agenten in 80,5 procent van alle noodgevallen snel genoeg op de crimescene. In alle andere Nederlandse districten is de politie vaker op tijd. Dat blijkt uit cijfers over de eerste helft van 2017.

In de voorgaande jaren scoorde de Limburgse politie met scores van ruim 81 procent iets beter dan nu. Het lukt alleen district Midden-Nederland om met gemiddeld 90,7 procent aan de landelijke norm te voldoen. Het landelijk gemiddelde ligt op 85 procent. In geen enkele Limburgse gemeente heeft de politie de norm van 90 procent binnen het kwartier gehaald.

Steden
Weert scoort nog het beste. Daar is de politie na 85,9 procent van de spoedmeldingen snel genoeg ter plekke. In het landelijke Beesel zijn de agenten slechts in 54 procent van de gevallen op tijd. In Maastricht: 83,4 procent op tijd, Venlo 85,2 procent, Roermond 83,4 procent en Heerlen 80 procent.

Meestal is de politie binnen 3 tot 10 minuten aanwezig, maar soms duurt het wel eens langer dan een uur.

Dunbevolkt
Volgens politiewoordvoerder Michiel Maes zijn de agenten vooral in de steden vaak snel genoeg, maar in uitgestrekte en dunbevolkte gebieden is dat lastiger. "We maken ons geen zorgen. Als we na 15,5 minuut aanwezig zijn is dat best snel, maar toch wordt dat als te laat geteld. Limburg is nu eenmaal een uitgestrekte, en hier en daar dunbevolkte provincie. De afstanden naar een incident zijn soms groot. We kunnen onze organisatie niet zo inrichten dat we overal – en zelfs in een dunbevolkt gebied waar zelden wat gebeurt – snel ter plekke zijn. Dat is een kosten-baten afweging. Dit onderwerp heeft onze permanente aandacht en we werken er hard aan, maar het is niet zo dat we hierdoor nu een crisis te pakken hebben."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →