Ex-directeur slachthuis verliest zaak en blijft te googelen

Print
Ex-directeur slachthuis verliest zaak en blijft te googelen

Afbeelding: De Limburger

Landgraaf - De berichten over het failliete slachthuis Benedik in Landgraaf blijven vindbaar via de zoekmachine Google. Oud-directeur Jack Benedik heeft de rechtszaak tegen de internetgigant verloren.

Benedik eiste van Google, eerst direct en later via de rechtbank, de verwijdering van enkele zoekresultaten over het Landgraafse slachthuis, dat in 2005 failliet ging. Daarbij verloren 550 mensen hun baan.

Golfclub
De oud-directeur stelt dat hij nog dagelijks wordt herinnerd aan dat faillissement als gevolg van de informatie die via Google te vinden is. Die zoekresultaten zijn bovendien niet meer relevant, niet actueel en onnodig grievend, zo betoogde Benedik begin februari voor de rechtbank in Maastricht. Benediks broer en diens echtgenote zouden door de berichtgeving zelfs een lidmaatschap van Golfclub Genk zijn geweigerd.

Google bestrijdt dat de zoekresultaten niet meer relevant zijn. De rechtbank Maastricht ziet dat ook zo: "De faillissementen zijn nog niet afgewikkeld en bij het hof in Den Bosch loopt nog een procedure tegen Benedik inzake bestuurdersaansprakelijkheid. Daarbij komt dat berichten over faillissementen onderwerp zijn van een maatschappelijk debat. Het publiek heeft er belang bij om berichtgeving uit verschillende bronnen hierover te kunnen vinden."

Vrijheid van meningsuiting
Ook stelt de rechtbank dat Benedik zijn taak als directeur onbehoorlijk heeft vervuld en dat aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak van het faillissement is. Mocht Benedik passages grievend vinden, dan moet hij de schrijvers van de betreffende tekst aanspreken, niet Google, aldus het vonnis. De rechtbank vindt ook dat de bewuste artikelen op internet niet op Benedik als privépersoon maar als bestuurder van het slachthuis slaan. Het moeilijk vindbaar maken van artikelen via Google kan worden gezien als een inperking van de vrijheid van meningsuiting van de auteurs.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →