Burgemeester Den Haag beroofd in eigen stad

Print
Burgemeester Den Haag beroofd in eigen stad

Pauline Krikke Afbeelding: ANP

De Haagse burgemeester Pauline Krikke is begin deze maand in de Schilderswijk in haar eigen woonplaats beroofd van haar tas. Dit gebeurde toen zij stond te wachten bij een tramhalte. Van de dader ontbreekt nog altijd ieder spoor.

Krikke was voor haar werk de wijk in geweest, waar ze een aantal organisaties bezocht. Ze was van plan de tram terug te nemen en stond daarom omstreeks 21.15 uur bij een halte aan de Hobbemastraat. Terwijl ze stond te wachten op de tram, sloeg de dader - die eveneens stond te wachten - 'razendsnel' toe. Hij rende op de burgemeester af en trok haar tas van haar schouder, waarna hij met tas en al uit het zicht verdween. 

Snel
"Ik heb nog geprobeerd de dader achterna te gaan, maar deze was snel weg", laat de burgemeester in een verklaring weten. Ze heeft hierdoor slechts een schim van de dief kunnen opvangen. 

Hoewel ze erg geschrokken is, heeft Krikke niet het idee dat de actie gericht tegen haar als burgemeester gericht was. "Ik stond simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek." Dit is de reden dat het incident in eerste instantie stil gehouden werd. "Het incident had volgens de burgemeester niets met haar ambt te maken", zo legt haar woordvoerder uit. Hij veegt het gerucht dat de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag iets met het stilhouden te maken hebben dan ook van tafel. 

Dienstauto
De burgemeester doorkruist de stad naar eigen zeggen vaak lopend, 'op alle momenten van de dag' en is vastberaden dit door niemand te laten ontnemen. "Ik laat me door één onverlaat niet permanent de dienstauto in jagen." Daarvoor loopt ze veel te graag door de stad. 

"Dat ben ik ook direct na het incident blijven doen", laat Krikke achteraf weten. Dit heeft haar geholpen om het incident snel achter zich te kunnen laten. 

Verdachte
Krikke heeft na het incident aangifte gedaan bij de politie. Van de verdachte ontbreekt nog altijd ieder spoor. Het gaat om een man van naar schatting 1,85 meter lang. Volgens het signalement van de politie heeft hij 'opvallend brede schouders' en droeg hij een donkere broek en een donkere trui met capuchon en een klep. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →