Zetelverdeling in Weert definitief bekend

Print
Zetelverdeling in Weert definitief bekend

Afbeelding: Archief ANP

Carla Jacobs keert toch terug in de gemeenteraad van Weert. Ze krijgt de twaalfde zetel van Weert Lokaal. Ze had evenveel stemmen als Pierre Emans, 105.

Dit is vrijdagavond binnen de partij besproken.

Emans, die op plek twintig stond, deed zelf afstand van de twaalfde zetel. Hij schuift wel door als Weert Lokaal de nieuwe wethouders installeert en er dus weer enkele raadszetels vrij komen. Carla Jacobs zit al jaren in de gemeenteraad en stond op plek dertien.

Nieuwelingen
Verder keren terug: Geert Gabriels, Martijn van den Heuvel, Suzanne Winters, Marienel Engelen, Peter Küsters en Fatih Yücel. Nieuwelingen bij Weert Lokaal zijn er ook: Els Henderikx, Henk van de Loo, Martijn Smolenaers, Jaimie Briels en Iron Verhees. Wie niet meer terugkeren zijn Leon Kusters, René Verheggen en Henk Heesakkers.

In Weert keren voor het CDA Hendrik Stals, Tessa Geelen, Jasper Heesakkers en Pierre Sijben terug en nieuw in de raad zijn Thamara Winters en Peter Mols. Van Henk Stribos en John Nouwen wordt afscheid genomen maar de laatste was ook niet meer verkiesbaar.

Cardinaal
Lars Lambers is de nieuwkomer bij de VVD, verder keren wethouder Frans van Eersel en de raadsleden Wendy van Eijk-Nagel en Thomas van Gemert terug. John Cardinaal heeft als lijstduwer geen voorkeurzetel bemachtigd. Voor de SP komen Jeroen Goubet en Karin Duijsters terug in de raad. Wethouder Paul Sterk en SP-raadsleden Bert Peterse, Nico van den Bent en Riya Geboers hebben geen zetel gehaald.

Bij DUS komen de eerste drie van de kieslijst in de raad: Conny Beenders, Piet Scholten en Rob van Dooren. Dus niet Eric Mertens die op nummer 15 meer stemmen haalde dan Scholten. De PvdA en D66 keren elk slechts met één vrouw terug: Fanida Kadra en Marie-Michèle Stokbroeks. Malika Zaâboul (PvdA), Jeffreye Vossen en Erik Werps (D66) en Rolf Zincken (Juist495) moeten allen vertrekken omdat ze te weinig stemmen haalden.

Afscheid
In Nederweert keren Mark Hoeben en Carla van Nieuwenhoven van het CDA niet terug in de raad, omdat zij hun plek afstaan aan nieuwkomer Frank Kurstjens en Antoine Hekers die op voorkeursstemmen een zetel krijgen. Afscheid wordt bovendien genomen van CDA-raadsleden Renate van Lierop-Kupers en Jos Willekens die niet meer verkiesbaar waren.

Bij JAN heeft Mart Knapen door zijn vertrek plaatsgemaakt voor nieuwkomer Kevin Bax en bij de VVD blijft alleen nog Theo Coumans over en zullen Elly Scheepers-Dings en Lee Timmermans niet terugkomen. De nieuwe partijen Nederweert Anders en D66 leveren in totaal vijf raadsleden van wie er vier nieuw zijn: Jan van Nierop zat al namens de PvdA in de raad en neemt nu namens Nederweert Anders plaats met Ria Stienen en Els Vaes-Jacobs.

Namens D66 komen Martin van Montfort en Kyll Bruijnaers in de raad. Voor PvdA-raadslid Maan Vaas heeft Nederweert Anders met zijn plek op nummer 8 te weinig stemmen gehaald dus ook van hem wordt afscheid genomen als raadslid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →