Agent die zich opofferde bij gijzeling in Frankrijk is overleden

Print
Agent die zich opofferde bij gijzeling in Frankrijk is overleden

Afbeelding: AP

Arnaud Beltrame, de politieman die zich opofferde in ruil voor vrijlating van een vrouw en daarbij zwaargewond raakte, is overleden. Dat meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zaterdagochtend via Twitter.

Beltrame (44) diende enige tijd in Irak en werkte ook voor de elitaire Republikeinse Garde, die het presidentieel paleis Elysée bewaakt.

Heldendaad
"Luitenant kolonel Beltrame redde het leven van een gijzelaar, waarmee hij uitzonderlijke zelfopoffering en moed toonde", zei de Franse president Emmanuel Macron over Beltrame. "Hij stierf voor zijn land en pleegde een heldendaad," zei Collomb.

De man die vrijdag de aanwezigen in een supermarkt vasthield is de 26-jarige Marokkaan Redouane Lakdim. Hij schoot drie mensen dood en verwondde er zestien voordat hij zelf werd doodgeschoten door Franse veiligheidstroepen. Hij was bij de politie bekend vanwege kleinere misdrijven en werd niet gezien als een islamitische dreiging.

Abdeslam
De gijzelnemer eiste volgens Franse media de vrijlating van Salah Abdeslam, de enige terrorist van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog leeft. Abdeslam zit vast in Frankrijk. De dader verklaarde namens terreurgroep Islamitische Staat te handelen.

Beltrame hoorde bij de agenten die als eerste ter plaatse kwamen. De meeste gegijzelden hielden zich schuil in een koelcel en konden via een nooduitgang vluchten. Beltrame bood aan de plaats van de laatste gegijzelde in te nemen, waarbij hij zijn telefoon met een open lijn naar zijn collega's op tafel neerlegde. Hij kreeg drie schotwonden, die zaterdag fataal bleken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →