Oud-Catalaanse president Puigdemont opgepakt in Duitsland

Print
Oud-Catalaanse president Puigdemont opgepakt in Duitsland

Afbeelding: Reuters

Carles Puigdemont, de voormalige president van Catalonië, is vanochtend gearresteerd in Duitsland. Hij was net met de auto de grens bij Denemarken overgestoken, melden lokale media. De Spaanse justitie vaardigde gisteren een Europees aanhoudingsbevel uit tegen hem.

Separatist Puigdemont arriveerde afgelopen donderdag in Finland. Hij bracht een bezoek aan parlementariërs in Helsinki en gaf vrijdag een lezing op de universiteit van de Finse hoofdstad. Zijn advocaat verzekerde gisteren dat de voormalige premier zich bij de Finse politie zou melden, zodra die dat verlangt. Maar later zei een van de parlementariërs die Puigdemont ontving dat hij vrijdag het land al had verlaten.

Verzoek
Spanje had een eerder uitleveringsverzoek dat naar België was gestuurd, na juridisch getouwtrek weer ingetrokken. Puigdemont wordt in Spanje gezocht wegens een reeks strafbare feiten, gepleegd toen hij als regiopremier in oktober met een illegaal referendum Catalonië van Spanje wilde afscheiden. De afscheiding was niet alleen in strijd met de Spaanse wet, maar ook met de regels van het Catalaanse parlement.