Hennepplantages opsporen dankzij controle van meterkast

© iStock

Mogen wij in uw meterkast kijken? Door die vraag onaangekondigd en ‘vrijblijvend’ huis aan huis te stellen in straten waar het energienetwerk pieken laat zien, hopen overheid en netwerkbeheerder Enexis hennepplantages en andere brandgevaarlijke situaties op te sporen.

Annelies Hendrikx

Afgelopen zaterdag werd dit principe voor het eerst in Limburg toegepast, tijdens een pilot in Brunssum. Onder de noemer ‘brandveiligheid’ maakten gemeente, brandweer, Belastingdienst, Openbaar Ministerie (OM) en politie in een aantal teams een rondgang langs 200 adressen in de wijk De Egge.

Hoog energieverbruikDe adressen waren niet zomaar gekozen: ze maken deel uit van huizenblokken waar uitzonderlijk veel energie gebruikt wordt; vaak een teken van hennepteelt. Meten op adresniveau is niet mogelijk, waardoor onduidelijk is wie precies de grootverbruiker is.

Volgens het principe van deze ‘publieksvriendelijke’ campagne krijgen de adressen bezoek van een voorlichtingsteam, waarbij politie en OM op de achtergrond blijven. Aan de deur krijgen bewoners een gratis rookmelder aangeboden, die op verzoek ook geïnstalleerd wordt.

MeterkastVervolgvraag is of de fraude-inspecteur van Enexis even in de meterkast mag kijken. Indien dat niet mag, bijvoorbeeld omdat de bewoner zich aan de deur ineens bedenkt dat hij toch geen tijd heeft, wordt daar een aantekening van gemaakt. Ook wie herhaaldelijk niet opendoet, wordt geregistreerd.

Overheid en Enexis slijpen al langer aan deze methode als mogelijk wapen tegen onder meer hennepteelt. Eerder werden in Tilburg en Breda soortgelijke proeven gehouden, de Brunssumse pilot is daar een doorontwikkeling van. Of en wanneer de pilot in Limburg navolging krijgt, is nog niet duidelijk.

Gaslekken ontdektBij de actie in Brunssum werden één wietkwekerijtje en twee gaslekken ontdekt. Het kwekerijtje werd meteen geruimd, de lekken werden verholpen. Gemeente en Enexis stellen dat ook het laatste - reguliere brandonveilige situaties verhelpen - doel van de actie is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal