Belgische mocht onterecht niet stemmen in Heerlen

Print
Belgische mocht onterecht niet stemmen in Heerlen

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Eén stem tekortkomen voor de kiesdrempel. En dan horen dat een Belgische kennis bij een stembureau is geweigerd, hoewel haar ID-kaart geldig was. Het overkwam kandidaat Nico Rorik uit de Heerlense wijk Zeswegen.

Sylvia Wolfs, een Vlaamse die al 21 jaar in Heerlen woont, meldde zich woensdag met haar stempas op het bureau in haar wijk Zeswegen. "Maar mijn ID werd niet geaccepteerd, hoewel dat nog bijna nieuw is. In een boekwerk van het stembureau stond namelijk nog een afbeelding van een oude Belgische ID. Dat heb ik duidelijk proberen te maken, maar stemmen mocht ik niet. Het plaatje klopte niet. Niet te geloven!"

Recht
Nico Rorik, in het dagelijks leven uitbater van de Tabak en Gemakswinkel JN Shop, stond nummer vijf op de lijst van Hart-Leers. Hij kreeg 214 stemmen, zo bleek vrijdag toen de poppetjes eindelijk waren geteld.

Eén stem te weinig om de kiesdrempel te halen en in de raad te komen. "Goed, dat kan gebeuren. Maar ik moest meteen denken aan het verhaal dat Sylvia me eerder had verteld. Wij hebben besloten dat we proberen haar recht te halen."

Rorik meldt dat hij er evengoed kapot van is. Niet hij, maar Harry de Kleijn wordt morgen geïnstalleerd, ook al heeft de Hoensbroekenaar 110 stemmen minder gehaald. Het systeem is nu eenmaal zo dat de lijstvolgorde wordt gehandhaafd, tenzij iemand lager op de lijst de kiesdrempel heeft gehaald én meer stemmen kreeg.

België
Er lag een nieuwe druk van het boek met buitenlandse ID’s, maar voor België blijkt inderdaad een oud plaatje gebruikt. Heerlen heeft het ministerie gewezen op de fout.

Ook de Kiesraad is geïnformeerd, zegt een woordvoerster. "Maar opnieuw stemmen, wat overigens alleen gebeurt bij grove onrechtmatigheden, is in dit geval niet mogelijk. Die mogelijkheid zou alleen open staan voor mensen die de eerste keer al hebben gestemd.’"

Sylvia Wolfs bevestigt dat ze op Nico Rorik had willen stemmen. Haar man overigens ook, wat de gang van zaken extra schlemielig maakt. "Mijn man was zo kwaad dat hij zijn eigen stempas heeft verscheurd en dus ook niet meer heeft kunnen stemmen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →