'Beruchte' lindebomen op plein Horst worden gekapt

De vier zilverlindes op het Wilhelminaplein in het hartje van Horst zullen in de week van 9 april worden gekapt, zo meldt een woordvoerder van de gemeente Horst aan de Maas.

Angela Janssens

De circa tachtig jaar oude bomen hebben last van een schimmel. Tijdens de hevige storm die op 18 januari door Nederland raasde, werd duidelijk dat deze schimmel voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Op die dag waaide al een zilverlinde om.KinderwagenHorst aan de Maas was heel even groot nieuws vanwege het voorval. Immers, de boom viel om op het moment dat de 33-jarige Maud Dekkers uit Lottum met haar zoontje Seth (toen vijf maanden oud) het plein wilde oversteken. De moeder en de kinderwagen werden bijna door de vallende boom verpletterd.Kraken"Ik hoorde de grote boom achter me kraken en dacht even dat er wat takken loskwamen, totdat de boom helemaal neerplofte. Hij viel vlak naast ons", zou de vrouw een dag later vertellen. Zij en haar kindje hadden die dag alle geluk van de wereld. Ze raakten niet gewond en kwamen met de schrik vrij. Toevallig maakte een bewakingscamera van de plaatselijke cafetaria een film van het voorval. De beelden waarop te zien is hoe de vallende boom moeder en kind ternauwernood mist, stonden al snel online en gingen de hele wereld over.

Voor de gemeente Horst aan de Maas reden om meteen boomexpert Frits Gielissen in de arm te nemen voor nader onderzoek. Die constateerde al snel dat er een schimmel in de zilverlinde zat, maar dat niemand kon voorzien dat de boom zou omwaaien.JaarlijksDe bomen op het Wilhelminaplein worden jaarlijks geïnspecteerd, zegt de deskundige, en de schimmel is nog maar in geringe mate in de boom aanwezig. Onder normale omstandigheden zou de boom zijn blijven staan. Toch laat de gemeente nu nog eens vier bomen kappen op het plein. Ook daar zit een schimmel in, zo is uit onderzoek gebleken. De overige bomen die op het plein staan, zijn gezond.

"We gaan wel meteen nieuwe bomen planten op de vrijgekomen plekken", meldt de woordvoerder van de gemeente. Buurtbewoners zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld van de bomenkap. Donderdag is er een speciale informatie-avond voor de buurt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal