Kennedymars schrapt beruchte route door kern Montfort

© De Limburger/Laurens Eggen

Deelnemers aan de Sittardse Kennedymars zullen zaterdag nog maar een klein deel van Montfort zien.

Paul Bots

De organisatie heeft de route dwars door het dorp geschrapt. Aanleiding is de verkeersveiligheid, legt voorzitter Han Wolffs uit. Vooral het landbouwverkeer leidde tot gevaarlijke situaties. "We hebben een gesprek gehad met boeren in de omgeving, maar dat heeft niet geholpen."

BeruchtDe route dwars door Montfort is onder de vaste lopers van de mars berucht. Niet alleen het landbouwverkeer, maar ook de drukke weg die overgestoken moet worden, zorgt voor gevaarlijke situaties. De lopers hebben in Montfort 36 van de 80 kilometer in de benen. Niet iedereen is dan nog even alert en fit.

Uitbater John Vogels van zaal Biej de Vogel baalt stevig van de verlegde route. In zijn zaak was jarenlang het verzorgingspunt van de Kennedymars ondergebracht. Hij was ook sponsor van de tocht. Het huisvesten van de post is niet alleen een gezellige activiteit, maar ook zakelijk gezien een interessante klus, zo erkent hij. "De organisatie heeft me gezegd dat ze echt tevreden over ons werk zijn, maar dat ze voorrang moeten geven aan de veiligheid. Dat moet ik respecteren. Veiligheid gaat boven alles.”

VerzorgingspostDe aangepaste route doorsnijdt Montfort nog wel via de Broekweg en de Dijkstraat. Lopers die behoefte hebben aan de EHBO, een massage of een broodje, moeten vijf kilometer verder lopen. De organisatie heeft een nieuwe verzorgingspost gepland in gemeenschapshuis Baekerhoes in Maasbracht. Die vijf kilometer maken op het totaal van tachtig weinig verschil.

Vogels wil met de gemeente en de Kennedymars-organisatie in overleg om volgend jaar de route toch weer langs zijn zaak te krijgen. "Misschien kunnen we kijken of de straat helemaal afgezet kan worden. Dan is het ook veilig.”

Gehandhaafd Kennedymars-voorzitter Han Wolffs reageert daarentegen terughoudend. "Ik zeg nooit nooit. Maar we gaan er nu van uit dat de aangepaste route voorlopig gehandhaafd blijft."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal