Rijksweg afgesloten voor 's werelds grootste stormbaan

© The Ultimate Survivalbaan

Een opmerkelijke primeur voor Geleen: de binnenstad krijgt één dag de beschikking over een meer dan 300 meter lange stormbaan, volgens ingewijden de langste ter wereld. De Rijksweg wordt daarvoor afgesloten.

Laurens Schellen

Geleen afficheert zichzelf graag als Waereldsjtad en tracht die koosnaam op gezette tijden enige kracht bij te zetten. Dat laatste gaat eind volgende maand ongetwijfeld lukken. Op Koningsdag (vrijdag 27 april) verrijst op de Rijksweg, midden in de stad, een stormbaan van meer dan 300 meter lengte.

Het kunststof gevaarte,The Ultimate Survival gedoopt, maakt bij die gelegenheid zijn debuut in Limburg. Volgens centrummanager Davey Nieuwendijk staat de stormbaan te boek als de grootste ter wereld.

PubliekstrekkerDe baan, die onder meer is uitgerust met talrijke klimobstakels, glijbanen, een waterpartij en andere hindernissen, moet als publiekstrekker fungeren tijdens Koningsdag. Die wordt in de Geleense binnenstad traditiegetrouw op grote schaal gevierd, met onder meer een grote vrijmarkt, foodtrucks en een muziekfestival.

De stormbaan, eigendom van een Nederlandse onderneming, wordt gehuurd door het centrummanagement in een coproductie met het Geleense fitness­bedrijf Sportvision.

'Lust voor het oog'Nieuwendijk bestempelt de baan als een ‘ware lust voor het oog’. „Bezoekers zullen echt versteld staan. Het parcours is dermate lang dat de Rijksweg er grotendeels door in beslag wordt genomen.” De weg zal die dag dan ook voor alle verkeer worden afgesloten.

De stormbaan vormt tijdens Koningsdag hoofdzakelijk het decor van wedstrijden. In totaal kunnen 32 teams van elk 4 deelnemers zich daarvoor aanmelden. De inschrijfkosten bedragen 25 euro per ploeg. Winnaar is het team dat het parcours in de snelste tijd aflegt. Voor aanvang van de wedstrijden wordt de baan enkele uren opengesteld voor kinderen vanaf twaalf jaar. Ze betalen twee euro voor elke ronde die ze afleggen.

BeveiligersHet publiek gebruik van de stormbaan gaat gepaard met strikte veiligheidsmaatregelen, zegt Davey Nieuwendijk. Zo worden die dag tientallen beveiligers en toezichthouders rond het parcours ingezet. "Een deel van het personeel is afkomstig van het bedrijf dat de baan aan ons verhuurt."

Vorig jaar baarde Geleen ook al opzien met de installatie van een ­reusachtig springkussen bij gelegenheid van wereldfestival Glanamundo. De bedoeling is dat ook deze attractie tijdens de volgende editie van het wereldfestival in Geleen ­terugkeert.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal