Vietnamese kinderen verdwijnen uit beschermde opvang

Foto ter illustratie.© iStock

Meerdere kinderen zijn de afgelopen twee jaar verdwenen uit de extra beschermde opvang in Limburg. De politie onderzoekt of er sprake is van mensenhandel.

Sjors van Beek en Judith Janssen

Het gaat om zeven minderjarige Vietnamese kinderen. Dat blijkt uit cijfers die De Limburger na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft verkregen.HennepteeltExperts vermoeden dat de kinderen zijn doorgereisd of meegenomen naar Engeland. "Vietnamese kinderen vormen in Engeland een van de grootste groepen kinderen die het slachtoffer zijn van mensenhandel en dan met name in de criminele uitbuiting", zegt Frank Noteboom, hoofd van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel. "In Nederland verdwijnt bijna elk Vietnamees kind na een paar weken uit de beschermde opvang. Zeer waarschijnlijk vertrekken ze naar Engeland om te werken in de hennepteelt of in nagelstudio’s."

De Vietnamezen werden opgevangen in woongroepen van jeugdzorginstelling Xonar, op geheime locaties in Zuid-Limburg. In de beschermde opvang komen alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s) terecht van wie het vermoeden bestaat dat zij slachtoffer zijn van mensenhandel, uitbuiting, eergerelateerd geweld of gedwongen huwelijken.

Het Nidos - dat de voogdij heeft over alleenstaande minderjarige vluchtelingen- heeft aangifte gedaan van vermissing. Xonar heeft de verdwijning bij de politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) - eindverantwoordelijk voor de amv-opvang- gemeld.

PolitieVolgens woordvoerder Michiel Maes van de politie in Limburg hebben de kinderen zonder persoonlijke bezittingen de opvang verlaten. Direct na de verdwijning van de kinderen is de politie een grootschalig onderzoek gestart, maar volgens Maes ‘wijst niets op een onvrijwillige vermissing’. Toch is mensenhandel onderdeel van het onderzoek.

“De kinderen bouwen meestal forse schulden op bij de smokkelaars die ze onmogelijk kunnen aflossen zodra ze in Engeland aan het werk gaan. Een enkeling wordt als verkenner vooruit gestuurd om het Nederlandse asielopvangsysteem te leren kennen”, zegt CKM-hoofd Noteboom.

BegeleidingXonar vangt sinds 2016 minderjarigen op in de beschermde opvang. In 2016 zaten er in totaal 29 asielkinderen, verdeeld over twee woongroepen. Xonar wil inhoudelijk niet reageren en verwijst door naar het COA. Volgens COA-woordvoerder Robert Ploeg krijgen de kinderen in de beschermde opvang 24 uur begeleiding en kunnen ze niet volledig vrij bewegen. “Het is een besloten opvang waar een amv zich niet te allen tijde zonder toestemming van de begeleiding uit kunnen. Naarmate de jongere zelfstandiger en weerbaarder wordt, worden maatregelen afgebouwd.”

AanscherpenHet COA ziet in de verdwijning geen reden om de opvang aan te scherpen. Volgens Ploeg voldoet de opvang inmiddels aan alle criteria die de inspecties Jeugdzorg en Veiligheid en Justitie in 2016 hebben aanbevolen. Toen concludeerden de inspecties dat de beschermde opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Nederland te wensen overliet.De jongeren die extra bescherming nodig hadden, kregen deze onvoldoende. Het COA verbeterde daarop hun veiligheidsplan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal