Drie partijen vallen af bij coalitievorming Heerlen

Print
Drie partijen vallen af bij coalitievorming Heerlen

Afbeelding: De Limburger

Stadspartij Heerlen, fractie Hart-Leers en de PvdA doen definitief niet mee met de coalitie Heerlen.

Dat heeft fractievoorzitter Ron Meyer van de SP, die namens de grootste partij (tien zetels) de coalitiebesprekingen leidt, dinsdagavond gemeld.

Jammer
De eerste ronde gesprekken heeft afgelopen vrijdag plaatsgevonden. Stadspartij Heerlen (twee zetels) had de uitnodiging voor een eerste gesprek afgeslagen, omdat ze geen deel wil uitmaken van een coalitie met de SP. Dat is jammer, vindt Meyer. "Maar wel consistent." Hart-Leers (drie zetels) zit volgens Meyer "op het vlak van gebouwen en vastgoed" te weinig op een lijn met zijn partij.

De PvdA (één zetel) maakte wel deel uit van de vorige coalitie, maar de partij heeft na het zetelverlies bij de verkiezingen vorige week gekozen voor een rol in de oppositie.

Deur open
Voor de overblijvers staat de deur naar de coalitie open, als ze in ieder geval akkoord gaan met de voorwaarde dat er niet meer dan vijf à zes wethouders komen, die worden geleverd door de partijen of partijcombinaties die minimaal vier zetels in de gemeenteraad hebben ­gehaald.

Dat betekent dat de SP, Ouderenpartij Heerlen (zeven zetels) en CDA (vier zetels) hiervoor in aanmerking zouden komen. Ook huidig wethouder Martin de Beer zou ­namens de VVD en D66 (elk twee zetels) kunnen blijven.

Meyer heeft de overgebleven partijen gevraagd donderdagochtend te laten weten of ze meegaan in de ­’onderhandelingsdans’. „We willen zorgvuldig zijn, maar ook vaart ­maken. Want onze stad kan niet te lang wachten.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →