VVD vroeg vergeefs om hertelling in Roermond

© iStock

De VVD in Roermond heeft vergeefs een hertelling van de stemmen proberen te krijgen omdat ze een restzetel net niet binnen sleepte. Het scheelde 31 stemmen.

Gertie Driessen

De wens van de VVD kwam afgelopen vrijdag aan de orde tijdens de openbare zitting van het centraal stembureau in het stadhuis. Tijdens die bijeenkomst werd de definitieve verkiezingsuitslag vastgesteld. Daarbij bleek dat de VVD haar drie zetels niet had behouden, zoals op verkiezingsavond bekend was gemaakt, maar er eentje moest afstaan aan verkiezingsoverwinnaar GroenLinks.

Ernstig vermoedenAangezien de indiener van het verzoek tot hertelling, voorzitter Antoine Huijben van de VVD Centraal Limburg, vrijdag niet aanwezig was, kon het verzoek niet behandeld worden. Daarop diende Dirk Franssen van de LVR op persoonlijke titel een verzoek tot hertelling in. Dat werd door het centraal stembureau afgewezen, aangezien het niet aan de criteria voldeed. Volgens de Kieswet kan er alleen tot een hertelling worden overgegaan 'als er een ernstig vermoeden bestaat dat door een of meerdere stembureaus bij het tellen van de stemmen zodanige fouten zijn gemaakt dat ze van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling.' Dat is in Roermond niet het geval.

Niet vergelijkbaarVoordat de raad dinsdagavond in zijn allerlaatste vergadering instemde met het verloop van de verkiezingen, wilde VVD-fractievoorzitter Ernest Oele van de burgemeester nog eens de toedracht voor de onverwachte restzetelverdeling horen. Burgemeester Rianne Donders legde uit dat de situatie in Roermond niet vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Maastricht, dat de stemmen wel opnieuw heeft geteld. Daar ging het om een minimaal verschil van slechts twee stemmen, aldus de burgemeester.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal