Aanleg gigantisch zonnepanelenpark Lanakerveld in gang gezet

© INGimage

De gemeente gaat omwonenden van Lanakerveld informeren over de aanleg van een ‘zonneweide’ van circa 30 hectare met rijen zonnepanelen om op grootschalige wijze energie op te wekken.

Redactie

Dat heeft het stadsbestuur vorige week besloten.

Een zogenaamde zonneweide ter grootte van zo’n 15 voetbalvelden tussen Oud-Caberg en Smeermaas moet de komende 25 jaar gaan bijdragen aan het doel van de gemeente Maastricht om in 2030 een klimaatneutrale stad te zijn. Dat wil zeggen dat energiebronnen zoals zonne- en windenergie de uitstoot van broeikasgassen volledig compenseert.

Voor de aanleg van de zonnepanelen gaat de gemeente marktpartijen benaderen met een inschrijving voor het beste aanbod. Volgens het stadsbestuur is er momenteel ruime belangstelling vanuit de markt om deze vorm van energievoorziening op te pakken.

De toenemende wil vanuit de markt om hierin te investeren komt doordat zonne-energie steeds concurrerender wordt ten opzichte van de bestaande energiebronnen zoals olie en gas. Dat is weer het gevolg van het feit dat zonnepanalen steeds goedkoper zijn geworden om te produceren en een steeds hogere energie-opbrengst genereren. Bovendien is de nationale overheid bestendiger geworden in subsidiebeleid voor deze energievorm.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal