Aanleg gigantisch zonnepanelenpark Lanakerveld in gang gezet

Print
Aanleg gigantisch zonnepanelenpark Lanakerveld in gang gezet

Afbeelding: INGimage

De gemeente gaat omwonenden van Lanakerveld informeren over de aanleg van een ‘zonneweide’ van circa 30 hectare met rijen zonnepanelen om op grootschalige wijze energie op te wekken.

Dat heeft het stadsbestuur vorige week besloten.

Een zogenaamde zonneweide ter grootte van zo’n 15 voetbalvelden tussen Oud-Caberg en Smeermaas moet de komende 25 jaar gaan bijdragen  aan het doel van de gemeente Maastricht om in 2030 een klimaatneutrale stad te zijn. Dat wil zeggen dat energiebronnen zoals zonne- en windenergie de uitstoot van broeikasgassen volledig compenseert.

Voor de aanleg van de zonnepanelen gaat de gemeente marktpartijen benaderen met een inschrijving voor het beste aanbod.  Volgens het stadsbestuur is er momenteel ruime belangstelling vanuit de markt om deze vorm van energievoorziening op te pakken.

De toenemende wil vanuit de markt om hierin te investeren komt doordat zonne-energie steeds concurrerender wordt ten opzichte van de bestaande energiebronnen zoals olie en gas. Dat is weer het gevolg van het feit dat zonnepanalen steeds goedkoper zijn geworden om te produceren en een steeds hogere energie-opbrengst  genereren.  Bovendien is de nationale overheid bestendiger geworden in subsidiebeleid voor deze energievorm.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen