‘Juist nu jeugd eren voor wat ze goed doen’

© ANP

De gemeente moet, nu er geen apart jeugdlintje komt, actief gaan promoten dat jeugdigen in Maastricht ook in aanmerking kunnen komen voor een onderscheiding wegens bijzondere verdiensten. Juist in deze tijd van individualisme is het van belang om jeugd te waarderen voor wat ze goed doen.

Redactie

Dat vindt CDA-raadslid Mat Brull in reactie op de mededeling van het stadsbestuur dat er geen apart jeugdlintje in Maastricht komt. Hij deed vorig jaar met Jan Hoen van de Maastrichtse Volkspartij het voorstel om in navolging van andere gemeenten een jeugdlintje te introduceren.

“Het is heel jammer dat de gemeente hier niet in meegaat. Met een aparte decoratie van jeugdige inwoners stimuleer je juist dat ook andere jongeren in deze tijd van individualisme zich onderscheiden”, aldus Brüll.

JuryDe gemeente stelt dat er in het huidige decoratiestelsel voldoende ruimte is om ook jeugd en jongeren te eren voor opmerkelijke maatschappelijke prestaties. Daarvoor moeten wel de regels voor de huidige decoraties verruimd worden. Een jury moet zich daar over gaan buigen, zo stelt de gemeente. Momenteel kent Maastricht de Eremedaille in Goud, het Teken van Verdienste, de Trichter en sinds 2007 ook de Stadsmedaille. Deze laatste onderscheiding wil het stadsbestuur weer van de lijst afvoeren, omdat deze de afgelopen tien jaar nooit is uitgereikt.

Brüll bepleit bij de gemeente om zelf meer ‘reuring’ en bekendheid te geven aan de optie dat jeugd ook voor stadsonderscheidingen in aanmerking komt. “Er moet actief gecommuniceerd worden dat deze optie bestaat. Vooral bij organisaties die met jeugd werken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal