Guus J. veroordeeld voor moord, krijgt achttien jaar

Onderzoek na de moord op Marleen Rütten in 2015© Luc Lodder

De 64-jarige Guus J. uit Kerkrade is veroordeeld tot achttien cel voor de moord op zijn echtgenote Marleen Rütten, met wie hij in scheiding lag.

Benti Banach

Volgens de rechtbank is wettig en overtuigend bewezen dat hij haar op 7 november 2015 in haar appartement aan de Ursulinenhof in Kerkrade heeft gewurgd en te werk is gegaan volgens een vooropgezet plan. J. gaat in hoger beroep.

Direct bewijs voor de moord heeft tijdens het proces altijd ontbroken, maar ook een spoor van een andere dader. Een alternatief scenario is volgens de rechtbank is echter onwaarschijnlijk. J. heeft altijd ontkend. Zijn advocaat Marijn Zuketto heeft twee weken geleden vrijspraak gepleit.

MotiefDe rechtbank volgt de lezing van de officier van justitie die stelt dat J. een motief had, dat het dna-spoor op het slachtoffer naar J. wijst en dat hij de avond van de moord in haar woning is geweest. Opvallend zijn ook diverse zoektermen op J.’s computer, zoals ‘nek breken’, ‘overlijden tijdens scheiding’ en ‘dodelijke wurggreep’.

En op de website goeievraag.nl had hij ook gezocht op 'gebroken nek op slag dood'. Al die termen passen precies bij de doodsoorzaak van Rütten en de echtscheidingssituatie en duiden volgens de rechtbank op handelen met voorbedachte rade.

Officier van justitie David van Kuppeveld had achttien jaar geëist.

OmstandighedenVolgens de rechtbank zijn er geen verzachtende omstandigheden voor J. om daarvan af te wijken, omdat hij egoïstisch, berekenend te werk is gegaan en tijdens het proces vaker heeft gelogen.

Zuketto zegt teleurgesteld te zijn door de uitspraak. Hij twijfelt er geen seconde aan om in hoger beroep te gaan. Hij hoopt dat bij het gerechtshof enkele onderzoeksvragen worden beantwoord die tijdens het proces niet zijn bekeken. Dochter Nancy van Guus J. en het slachtoffer is volgens haar advocate Floor Oehlen geschokt. Zij is overtuigd van de onschuld van haar vader.

Ook Zuketto wijst erop dat Nancy het hele dossier van ruim vierduizend pagina's heeft gelezen, alle zittingen heeft bijgewoond en tot de conclusie komt dat het openbaar ministerie met een tunnelvisie te werk is gegaan. "Ook de hele familie en omgeving van Guus J. is ervan overtuigd dat hij het niet heeft gedaan. Dat heb ik nog nooit meegemaakt", stelt Zuketto.

Lees ook:

De moord op Marleen Rütten: hoe zat het ook alweer?Meer over de zaak tegen Guus J.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal