Cel geëist voor babbeltrucs bij Noord-Limburgse pinautomaten

© iStock

Volgens justitie hebben twee Roemenen begin 2016 elf geslaagde babbeltrucs bij pinautomaten in Noord-Limburg uitgevoerd. Ook maakten de twee familieleden bij diefstallen in Belfeld en Horst smartphones, een iPad en portemonnees buit.

Daan de Hulster

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag in de rechtbank in Roermond 26 maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen Florian R. (26).

NeefjeHij zou zijn destijds 15-jarige neefje de meeste babbeltrucs bij de pinautomaten hebben laten uitvoeren terwijl hij zelf in de auto wachtte. Nadat mensen werden afgeleid, haalde de jongen meestal 250 euro van de bankrekeningen. Het neefje werd eerder al veroordeeld tot negen maanden jeugddetentie. Hij bekende de meeste diefstallen in Beesel, Kessel, Sevenum, Horst, Blerick, Helden, Beringe, Deurne en Belfeld te hebben gepleegd.

Het neefje Samsun R. verklaarde bij de politie dat zijn oom Florian bij iedere babbeltruc in de buurt was en in de auto op hem wachtte. Bij een woning in Belfeld belde zijn oom volgens hem aan zodat hij via de achterdeur naar binnen kon om een iPad te stelen. Bij een tapijt- en schoenenwinkel in Horst gingen ze samen naar binnen, leidden personeel af en ontvreemdden telefoons en portemonnees.

VerklaringenFlorian R., die in Duisburg zou wonen, was niet bij de zitting aanwezig. Hij heeft geen verklaring afgelegd over zijn rol. Zijn advocaat Alexandra Petrescu betoogde dat de verklaringen van het neefje onbetrouwbaar zijn. "Hij zei eerst dat hij bij de diefstallen steeds samen met iemand anders was. Maar de politie hield hem voor dat hij alles met zijn oom deed. Ze zeiden dat het beter voor hem was als hij dit zou bekennen, wat hij daarna ook deed. Het is kwalijk dat hij toen niet werd bijgestaan door een advocaat. Het gaat hier om opportunisme van een kind." Volgens de advocaat zijn de verklaringen van het neefje ongeldig en moet zijn oom daarom worden vrijgesproken. Ze stelt dat R. niet gezien is op camerabeelden bij de pinautomaten.

In beeldDit bestreed officier van justitie Sandra Kierkels. Volgens haar was Florian R. twee keer met zijn gezicht in beeld. De officier vond niet dat de verklaringen van het neefje ongeldig zijn. "Hij heeft verteld dat ze alles samen deden. We wilden hem nogmaals horen, maar hij was onvindbaar. Dit betekent echter niet dat er sprake is van een oneerlijk proces." Kierkels noemde het een ‘ongelooflijk kwalijke zaak’ dat Florian R. op deze manier over de rug van voornamelijk oudere slachtoffers zijn geld heeft verdiend én zijn 15-jarige neefje het vuile werk op liet knappen.

De uitspraak is op 11 april.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal