Taalstrijd Nederland-België bij Vertaalacademie met Het Groot Dictee

© De Limburger

Nederlandse studenten en docenten van de Vertaalacademie Maastricht kruisen donderdag de degens met Vlaamse (ver)taalstudenten en -docenten van de Universiteit Antwerpen tijdens Het Groot Dictee.

Redactie

Het wordt een klassieke (spelling)Derby der Lage Landen, met als inzet een wisseltrofee voor de beste speller in de Nederlandse taal. Met Het Groot Dictee vestigen de 160 deelnemers de aandacht op de schoonheid en, tegelijkertijd, ‘teloorgang’ van de Nederlandse taal.

Het Groot Dictee wordt geschreven en voorgelezen door auteur Ronald Giphart: “Taal is het wezen van het menselijk bestaan. We parlevinken, klessebessen en causeren er lustig op los: wat een plezier de taal ons biedt! Taal is het wezen van het menselijk bestaan.”De organisatie heeft de Nederlandse auteur Ronald Giphart bereid gevonden het dictee te schrijven. Naast klassieke moeilijk te spellen woorden, komen ook enkele andersoortige taalkwesties aan bod, zoals veel gemaakte stijlfouten en grammaticale fouten. De schrijver zal zelf in Maastricht aanwezig zijn om het dictee voor te lezen.

Het deelnemersveld van Het Groot Dictee bestaat uit studenten en docenten van de Vertaalacademie Maastricht (bacheloropleiding tot vertaler-tolk) en studenten en docenten van de Universiteit van Antwerpen (bacheloropleiding in de toegepaste taalkunde en masteropleidingen in het vertalen en tolken).

Het Dictee vindt plaats in het Auditorium van de vestiging van Zuyd Hogeschool aan de Brusselseweg 150 in Maastricht op donderdag 29 maart aanstaande tussen 11:00 en 14:00 uur.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal