Schilderijen verlaten na 400 jaar tijdelijk stadhuis Venlo

© De Limburger

© De Limburger

thumbnail:
thumbnail:

Twee werken van schilder Frans Everts verhuizen tijdelijk naar het Rijksmuseum in Amsterdam. De doeken die in 1613 speciaal voor het Venlose stadhuis werden gemaakt, maken vanaf oktober onderdeel uit van een expositie over de Tachtigjarige Oorlog.

Harry Lücker

De doeken Het verraad van Venlo in 1597 en Het beleg van Venlo in 1606 werden in 1613 in opdracht van het Venlose stadsbestuur gemaakt voor het toen nieuwe stadhuis van Venlo. De doeken die tijdens het Twaalfjarig Bestand werden geschilderd verbeelden twee belangrijke slagen die tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) om de stad Venlo werden uitgevochten. Daarnaast worden de slagen op beide doeken vergeleken met Bijbelse verhalen.

BetekenisDat maakt beide werken volgens het Rijksmuseum bijzonder. Bovendien geven de kunstwerken volgens het museum duidelijk de betekenis weer van de Tachtigjarige Oorlog in het zuidoosten van Nederland. De expositie over de Tachtigjarige Oorlog loopt van oktober tot januari. Het Rijksmuseum draagt zorg voor de kosten van de tijdelijke verhuizing.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal