De koning komt wandelen over de Groene Loper

De koning komt. Donderdag kijkt Willem-Alexander hoe Maastricht de weg is kwijtgeraakt en er een Groene Loper voor in de plaats heeft gekregen.

Peter Bruijns en Vikkie Bartholomeus

De A2-traverse die de stad doorkruiste, is ondergronds gegaan en gaat het leven bovengronds een stuk aangenamer maken. Koning Willem-Alexander komt de Groene Loper symbolisch openen. Het wordt een feestelijke, maar ook informele gebeurtenis, waarbij een dj en de Wieker Fanfare voor de vrolijke noot zorgen. Zijne majesteit gaat op eigen verzoek in gesprek met omwonenden en mensen die al sinds 2010 bij de bouw zijn betrokken.

VerzamelnaamDe koning komt donderdagochtend overigens niet de dubbellaags tunnel openen die zijn naam draagt, want die is al in december 2016 officieel in gebruik genomen door minister Schultz van Haegen.

De Groene Loper is de verzamelnaam voor het totale project. Dus zowel de tunnelbuizen, als het gebied er bovenop. Nu de drukke A2-traverse met zijn stoplichten is verdwenen, krijgt Maastricht er een brede boulevardachtige strook met 1800 bomen en veel ruimte voor fietsers en wandelaars voor terug. Bovendien wordt het tot nu toe geïsoleerde Oost-Maastricht via de Groene Loper nauwer bij de rest van de stad betrokken. Er wordt wel gezegd dat met de ondertunneling de ‘Berlijnse Muur’ van Maastricht is gevallen.

VoorbeeldHoogleraar Margot Weijnen van de TU Delft is vol lof over de aanpak en vindt dat die als voorbeeld moet dienen voor andere grote infrastructuurprojecten. Sterker nog, het Maastrichtse A2-model moet internationaal worden uitgevent, aldus Weijnen.

"Het ging in Maastricht niet in de eerste plaats om de tunnel of de Groene Loper, maar om het verbeteren van de mobiliteit, leefbaarheid en bereikbaarheid voor burgers en weggebruikers. Dergelijke grote projecten moet je niet van bovenaf insteken. Infrastructuur moet dienstbaar zijn aan de samenleving, de kansen op sociale en economische ontwikkeling verhogen en het leven beter maken. Hier heeft dat vanaf het begin voorop gestaan. Daarmee heeft het project in Nederland een nieuwe standaard gezet. ”

KijkjeDe koning rijdt donderdag in een auto van Rijkswaterstaat wel de stad in door ‘zijn’ tunnel, maar hij wil daarna vooral bovenop een kijkje nemen. In het trefcentrum van Wittevrouwenveld praat hij met omwonenden en mensen die op een of andere manier bij de bouw zijn betrokken. Daarna loopt hij via de Lourdeskerk een stukje over de Groene Loper en stapt hij in het Maastrichtse toeristentreintje dat hem naar de rotonde Scharnerweg vervoert voor de officiële openingshandeling.

Niet klaarWillem-Alexander zal een Groene Loper zien die nog niet klaar is. Dat komt onder meer door een paar tegenslagen. Het opvallende goudgele wandel- en fietspad waarop een mengsel van fijngemalen Dolomietgrind en lijnolie ligt, is net iets te laat aangelegd.

In de kille wintermaanden wilde het materiaal niet uitharden, daarom is het de komende weken nog verboden terrein. Ook het gras moet nog worden ingezaaid en de bankjes en prullenbakken zijn nog niet geplaatst. Pas rond de zomervakantie zal de Groene Loper er uit zien zoals de bedoeling is. Maar de komende jaren verandert er nog van alles. Zo zijn een duizendtal woningen plus een aantal kantoren en winkels langs de autoluwe Groene Loper gepland.

Boek’s Middags wordt een dik boek gepresenteerd waarin de geschiedenis van de A2-tunnel is vastgelegd middels tal van gesprekken met bouwers, bestuurders en omwonenden. Ze zijn stuk voor stuk tevreden over het resultaat. Mooi is de uitspraak van Jos Geurts, de manager Gebiedsontwikkeling van Projectbureau A2 Maastricht: "We zijn er in geslaagd om naast de Basiliek van Onze Lieve Vrouw en de Sint Servaaskerk in Maastricht een nieuwe kathedraal neer te zetten.”

Koninklijk bezoek,
vier dagen feest

Koning Willem- Alexander arriveert rond 10.20 uur bij het Trefcentrum Wittevrouwenveld. Hier is een bijeenkomst voor genodigden die ongeveer tot 11.00 uur duurt. De koning loopt dan naar de Groene Loper en stapt hier in het toeristentreintje op weg naar de rotonde aan de Scharnerweg, waar de koning een openingshandeling verricht. Publiek is welkom achter de hekken langs de route en op het fietspad van de rotonde. Het koninklijk bezoek wordt rond 12.00 uur afgesloten.

In het trefcentrum wordt vier avonden de documentaire A2 Maastricht getoond. Aanmelden kan via de site a2maastricht.nl. L1 zendt het koninklijk bezoek live uit vanaf 10.15 uur, gevolgd door de documentaire.

De Warmoezerij, een broedplaats voor culturele en sociaal betrokken ondernemers houden donderdag en vrijdag open huis in de voormalige Theresiaschool. Vanaf 14.00 uur is er donderdag een reünie voor oud-leerlingen en buurtbewoners.

In de Lourdeskerk is een expositie van ‘tunnelrelikwieën’, zoals de laatste schep tunnelgrond en een bloembak gemaakt van damwanden.

Vrijdag wordt op de begane grond van de Gemeenteflat Talentino De Greune Luiper officieel geopend, een stadstaverne gerund door mensen met een beperking.

In het Green043 Bikepark kunnen kinderen een gratis kennismakingsrondje fietsen.

Paaszondag wordt de eerste Groene Loper Run gerend. Meer informatie op groeneloperrun.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal