Deel Buitenring blijft nog even dicht voor verkeer

Dit deel van de Buitenring bij Nuth is klaar, maar gaat pas open als aansluiting met de A76 gereed is.© Bas Quaedvlieg

Hoewel de Buitenring tussen Nuth en Brunssum volgende maand gereed is, gaat die daar voorlopig niet open.

Geertjan Claessens

Het kleine deel van de Buitenring tussen Kathagen en de Naanhof in Nuth gaat eind april open. Dat is enkele weken later dan gepland. Aan de omleidingsroute via Vaesrade komt dan een einde.

Hoewel het traject tussen Nuth en de N276 bij Brunssum dan ook gereed is, kan er tot eind oktober nog geen gebruik van worden gemaakt. Bij de Naanhof sluit het nieuwe stukje voorlopig aan op de Randweg N298, richting Hoensbroek.

Minder verkeerOm te voorkomen dat het te druk wordt bij Nuth, blijft het deel van en naar Brunssum op slot totdat het verkeer vloeiend kan doorstromen richting de A76. De aansluiting op die snelweg zal naar verwachting pas eind oktober klaar zijn. De tweebaans Randweg zal tot die tijd volgens de provincie minder verkeer aantrekken dan de vierbaans Buitenring.

Eind oktober moet dan vrijwel de hele Buitenring voor verkeer bereikbaar zijn. Dat geldt ook voor het weggedeelte tussen de N274 en de Rimburgerweg bij Brunssum. Die gaat pas open als de verhuizing van de manege Brunssummerheide een feit is.

VertraagdDie verplaatsing is nodig om de uitstoot van stikstof te beperken, een maatregel om de milieugevolgen van de Buitenring te compenseren. De verhuizing is vertraagd omdat de huidige huurder nog een contract had tot oktober. De provincie gedoogt de manege tot het contract afloopt. Dat is volgens tegenstanders van de Buitenring niet correct.

Het is dan alleen nog wachten op het grote turboverkeersplein dat de A76 bij Nuth uiteindelijk zal verbinden met de Buitenring. Die zal naar verwachting in augustus volgend jaar klaar zijn.

OmrijdenIn verband met de aanleg van de nieuwe op- en afritten in Nuth gaan de op- en afritten aan de A76 bij Schinnen vanaf 10 april dicht. Verkeer moet omrijden via Geleen/Beek. Ook de vluchtstroken worden afgezet. Op een deel van de snelweg geldt tot medio juni een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal