Sphinx-potten kijken terwijl de rails onder je door schuiven

© Sjak Planthof

© Sjak Planthof

thumbnail:
thumbnail:

Reizigers tot in Roermond en Kerkrade kunnen nu echt niet meer om ‘Mestreech’ heen als ze met een Limburgse trein van Arriva reizen.

Redactie

Wie in de ‘Mestreech’ trein van het toilet gebruikt maakt, zit sinds deze week oog in oog met een levensgrote afbeelding van de serieproductie van toiletpotten van de koninklijke Sphinx. Vervlogen glorie van de Maastrichtse maak-industrie. Om het hoekje, in een zit/sta-gedeelte van de stoptrein, kijkt Maastrichts burgemeester Annemarie Penn op groot formaat de reiziger stralend aan en nodigt ze hem/haar uit naar het Sphinxkwartier te komen. Ooit het walhalla van de aardewerkproductie, nu een stadswijk met eigentijdse cultuur, experimenteel ondernemerschap en vernieuwende woonvormen, zo werft de burgemeester.

Twee treinen van de regionale vervoerder waren aan de buitenkant al enige tijd getooid met de namen ‘Mestreech’ en ‘Bonnefantenmuseum’. Nu is ook het interieur van beide treinen onlosmakelijk verbonden met Maastricht.

In de andere van een Maastrichtse variant voorziene trein duizelt het de wc-bezoeker van een kunstzinnig lijnenspel op de wand. Bij de klapstoeltjes in de naastgelegen coupé poogt Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum, reizigers over te halen de Maastrichtse kunstcollectie met een bezoek te vereren. “We zien het als onze taak jong en oud, van verzamelaar tot dagtoerist, een thuishaven te bieden.”

Maastrichts burgemeester Annemarie Penn en Bonnefantenmuseum directeur Stijn Huijts namen woensdag met een druk op de knop op perron drie beide treinen in gebruik. In Limburg rijden al tien treinen waarbij een unieke historische of culturele bestemming centraal staat. De locaties zijn op de buitenkant, maar vooral aan de binnenkant van de trein in beeld gebracht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal